Делегација Врховног суда Грузије у посети Врховном касационом суду

Представници Врховног суда Грузије, делегације коју су сачињавали Иракли Кхутсураули, менаџер Врховног суда Грузије, Бадри Нипарисхивили, шеф судске праксе Одељења за кривично право, и Торнике Гетсадзе, главни саветник за аналитику, приликом боравка у Србији и Београду од 14. до 16. децембра 2014. године, посетили су Врховни касациони суд 15. децембра 2014. године.

Циљ ове, службене и пријатељске посете била је размена стручних и професионалних искустава и решења по темама битним за развој и јачање правосудног система обе земље.

Теме овог састанка који су, у име делегације Врховног касационог суда водили заменик председника Врховног касационог суда, судија Јанко Лазаревић и председник Одељења за заштиту права на суђење у разумном року у Суду, судија Љубица Милутиновић, и учешћа неколико запослених, међу којима и руководиоца Одсека за информационе технологије, биле су: улога највишег суда ове две земље у успостављању јединствене примене права и судске праксе, хармонизација са европским прописима у вези неких института кривичног права, решавање старих предмета, примена Европске конвенције о људским правима и других међународних споразума – у судовима, као и других тема, у вези јединственог информатичког система у судовима - добробити и проблеми у вези са тим, као и најопштије упознавање са уређењем и радом ова два суда.

Предлог даље сарадње, нарочито из разлога предстојеће реформе правосуђа у Грузији, домаћини су прихватили са задовољством.