Кзз 1294/2017 одбачај; захтев поднео лично окривљени

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1294/2017
19.12.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић-Томић, Соње Павловић и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. АА, због кривичног дела злоупотреба овлашћења у привреди из члана 238. став 2. у вези става 1. тачка 4. КЗ и др, одлучујући о захтеву за заштиту законитости окривљеног АА, поднетом против решења Вишег суда у Шапцу СуVIII–49 84/17 од 12.10.2017. године, у седници већа одржаној 19.12.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости окр. АА, поднет против решења Вишег суда у Шапцу СуVIII–49 84/17 од 12.10.2017. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег суда у Шапцу СуVIII–49 84/17 од 12.10.2017. године, окривљенима ББ, ВВ, АА и ГГ, против којих се води кривични поступак пред Вишим судом у Шапцу због основане сумње да су извршили кривична дела из члана 237, 238. КЗ, постављен је адвокат Растислав Бабовић за браниоца по службеној дужности.

Против наведеног решења, захтев за заштиту законитости поднео је окривљени АА без навођења законског основа и без конкретног предлога у погледу одлуке Врховног касационог суда о поднетом захтеву.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости окр. АА је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП, прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости, под условима прописаним у том законику.

Одредбом члана 483. став 1. ЗКП прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а чланом 483. став 3. ЗКП предвиђено је да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

Дакле, из цитираних законских одредби, јасно произилази да је окривљени овлашћен да поднесе захтев за заштиту законитости, али да то може учинити искључиво преко браниоца.

Како је у конкретном случају окр. АА, захтев за заштиту законитости поднео лично, а не преко браниоца, то је захтев за заштиту законитости недозвољен.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                                                    Председник већа-судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                                                Зоран Таталовић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић