Конференција „Уједначавање судске праксе-однос правне сигурности и судијске независности“

„Мноштво међусобно неусклађених прописа и неодређених норми које захтевају тумачење пре примене, узрокују неуједначену судску праксу и правну несигурност“, рекао је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, на конференцији „Уједначавање судске праксе-однос правне сигурности и судијске независности“, која је одржана 10. јула 2015. године у Београду.

Највећа вредност друштва је независан и ефикасан правни систем, али њега нема уколико се различито решава у споровима са истим чињеничним и правним ситуацијама, што директно утиче на правну сигурност, нагласио је председник Врховног касационог суда и подсетио да потреба усаглашавања судске праксе и једнако поступање у једнаким стварима, не смеју угрозити независност судије.

Предсеник Врховног касационог суда, је истакао, да је нужно извршити анализу тренутне ситације, потом кроз дискусију између актера о начинима уједначавања судске праксе, дати конкретне предлоге како да се осигура правна сигурност уз обезбеђивање судске независности.

Конференцију „Уједначавање судске праксе-однос правне сигурности и судијске независности“, организовали су Друштво судија Србије и мисија ОЕБС у Србији.