Међународна сарадња

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић се најпре захвалио Његовој ексцеленцији амбасадору Сједињених америчких држава Мајклу Кирбију на првој посети Врховном касационом суду, највишој судској инстанци у правосудном систему Републике Србије и на значајној сарадњи и изузетној помоћи коју амбасада Сједињених америчких држава пружа Републици Србији.

В.ф. председника Врховног касационог суда и Његова ексцеленција амбасадор САД заједнички су оценили са постоји потреба да правосудни сyстем Републике Србије настави са решавањем заосталих проблема из претходне реформе, који се тичу неефикасности судова, великог броја нерешених старих предмета, али и субјективног односа судија у обављању њихове дужности.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је упознао Његову ексцеленцију амбасадора Мајкла Кирбија да се на решавању тих проблема непрестано ради, имајући у виду да је донет сет правосудних закона, да ће бити успостављена нова мрежа судова, да је донета нова Национална стратегија реформе правосуђа 2013-2018. године са Акционим планом за њено спровођење, која нарочиту пажњу посвећује проблему решавања старих предмета.

Такође је истакао и значај сарадње са амбасадом САД у раду на пројектима без којих би свакако све промене у правосуђу биле знатно отежане.

О томе говоре и пројекти: електронско завођење предмета, решавање и опремање смештајних капацитета 10 прекршајних судова, Програм решавања старих предмета, Пројекат доношења новог Законика о кривичном поступку и набавка 150 примерака овог закона са монетаром, али и нови пројекти започети недавно, а тичу се транспарентности Врховног касационог суда и других судова републичког ранга, који треба грађанима на један нов, модернији начин да омогуће добијање свих информација о овим судовима.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је истакао да је један од приоритета Високог савета судства , али и Републике Србије као државе, подизање свести судије да од његове одлуке зависи и углед читавог правосудног система, а на тај начин се може једино остварити владавина права.

У том смислу су потребне сталне едукације судија које ће Врховни касациони суд надаље организовати на нов начин. Једна од таквих едукација ће бити остварена и са CEELI институтом од марта 2014. године по судовима Републике Србије. Поред тога, органозоваће се стручна саветовања која морају допринети стварању јединствене судске праксе, а тиме и поштовање људских права да су сви грађани једнаки пред законом.

Његова ексцеленција амбасадор Сједињених америчких држава Мајкл Кирби је исказао спремност подржавања пројеката, како би се у Републици Србији остварила једна од највећих вредности коју држава САД пружа свом народу: ”Поверење грађана да је закон ту да их штити, да се могу обратити суду и да ће бити заштићени”.