Представљена нова веб страница Врховног касационог суда и отворен инфо-пулт у згради Врховног касационог суда

Председник Врховног касационог суда, судија Драгомир Милојевић и његова екселенција, амбасадор САД у Београду Michael Kirby, су данас у просторијама Врховног касационог суда на свечаности уприличеној поводом успешно реализованог заједничког пројекта Врховног касационог суда и USAID-овог Програма поделе власти, представили нову веб презентацију Врховног касационог суда и отворили инфо-пулт у згради Врховног касационог суда, Привредног апелационог суда, Управног суда и Апелационог суда у Београду. Израда веб презентације Суда и инфо-пулта подржана је од стране USAID-овог Програма поделе власти.

Председник Суда Драгомир Милојевић се на почетку свог обраћања, поздрављајући скуп, захвалио на доброј и надасве плодоносној сарадњи Америчке амбасаде и Врховног касационог суда, односно српског судства уопште.

Досадашња сарадња довела је до реализације читавог низа пројеката који су допринели бољој функционалности судства у Србији. Тешко је све те пројекте набројати, рекао је председник Милојевић, а не пасти у замку да се неки не помене. Но без обзира на тај ризик, морају се поменути успешно реализовани пројекти на реновирању и опремању прекршајних судова, обука и едукација судија и особља прекршајних и привредних судова, посебно пројекти USAID-а, Програма поделе власти усмерени на решавање горућих проблема српског правосуђа, а то су програми решавања старих предмета и уједначавања судске праксе. Од немерљивог значаја је читав низ пројеката везаних за имплементацију Законика о кривичном поступку, програм везан за електронску размену података, а личним ангажовањем његове екселенције амбасадора Michael Kirby-а створен је радни текст такозваног „Bench book-a“- приручника за судије.

Председник Суда Милојевић напоменуо је да је нова веб презентација Врховног касационог суда већ доступна корисницима неколико дана и да је нови веб сајт Суда модернији, прегледнији и једноставнији за коришћење. Путем новог сајта грађани могу на лак и брз начин да се информишу о раду Суда, а истовремено и да пронађу информације које су им потребне. Посебно сајт омогућава ефикасну претрагу одлука овога суда, правних схватања, ставова и закључака што је од огромног значаја и за стручну јавност, а од великог значаја је и база судске праксе и праксе Европског суда за људска права. У даљем обраћању, председник је навео да смо сведоци снажног развоја друштвених мрежа и нових начина комуникације, а нови сајт је прилагођен брзом и једноставном дељењу садржаја на друштвеним мрежама коришћењем технологија које то омогућавају.

Поводом отварања инфопулта у згради, коју заједнички користе Врховни касациони суд, Привредни апелациони суд, Управни и Апелациони суд у Београду, председник Милојевић је рекао да увођење инфопулта представља значајан корак ка информисаности грађана о својим правима и обавезама у остваривању судске заштите и корак ка упознавању грађана не само са радом Врховног касационог суда већ и са радом Привредног апелационог суда, Апелационог суда и Управног суда.

Сви поменути пројекти допринеће не само ефикасности српског правосуђа, већ и његовој транспарентности, навео је председник Милојевић. Националном стратегијом за реформу правосуђа, поред кључних начела као што су независност, непристрасност и квалитет правде, стручност, одговорност и ефикасност, транспарентност није издвојена у посебно кључно начело, већ се хоризонтално протеже кроз читаву стратегију, што говори да је транспарентно и доступно судство један од стратешких циљева и приоритета наше земље. С друге стране, транспарентност рада правосудних органа и институција један је од предуслова за повећање поверења грађана у судство. Једна од кључних основа за то поверење подразумева правовремено информисање јавности о раду правосудних органа пре свега судова и доступност информација свим грађанима под једнаким условима. Стога грађани морају бити информисани о својим правима и обавезама у остваривању судске заштите.

После обраћања председника Милојевића, скупу се обратила и његова екселенција, амбасадор САД-а у Београду Michael Kirby, који је такође изразио задовољство због заједничке успешне сарадње, која ће допринети унапређењу српског судства и његовом приближавању европским стандардима у тој области. Сједињене државе подржавају реформу правосуђа као важну компоненту напора Србије у процесу придруживања ЕУ, рекао је амбасадор Кирби. Веома је охрабрујуће што лидери у правосуђу Србије предузимају практичне и смислене мере како би унапредили транспарентност правосуђа. Пуштање нове, унапређене веб презентације Суда и отварање инфо пулта у згради Врховног касационог суда, Привредног апелационог суда, Управног суда и Апелационог суда у Београду, допринеће повећању транспарентности, отворенијем и доступнијем правосуђу у Србији.