Рев 1635/2018 породично право; заштита од насиља у породици

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 1635/2018
12.04.2018. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник Мирјана Филиповић, адвокат из ..., против туженог ББ из ... кога заступа Милан Атанацковић, адвокат из ..., ради заштите од насиља у породици, одлучујући о ревизији туженог изјављеној против пресуде Апелационог суда у Београду Гж2 178/17 од 22.03.2017. године, у седници одржаној 12.04.2018. године, донео је

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ као неоснована ревизија туженог изјављена против пресуде Апелационог суда у Београду Гж2 178/17 од 22.03.2017. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Смедереву П2 681/15 од 16.11.2016. године, усвојен је тужбени захтев тужиље и одређене мере заштите од насиља у породици тако што је туженом забрањен приступ у простор око куће и дела дворишта које тужиља користи за становање и боравак и забрањено му да прилази тужиљи на раздаљину мању од 30м, а одређено је да ће изречене мере заштите од насиља у породици трајати шест месеци, које ће се продужити ако не престану разлози због којих су одређене. Ставом другим изреке обавезан је тужени да тужиљи накнади трошкове спора од 164.300,00 динара.

Пресудом Апелационог суда у Београду Гж2 178/17 од 22.03.2017. године, одбијена је као неоснована жалба туженог и потврђена првостепена пресуда. Ставом другим изреке одбијен је као неоснован захтев туженог за накнаду трошкова другостепеног поступка.

Против правноснажне пресуде донесене у другом степену тужени је изјавио ревизију због битних повреда одредаба парничног поступка и погрешне примене материјалног права.

Испитујући побијану пресуду на основу члана 408. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да ревизија туженог није основана.

У поступку није учињена битна повреда одредаба парничног поступка из члана 374. став 2. тачка 2. ЗПП, на коју Врховни касациони суд пази по службеној дужности.

Према утврђеном чињеничном стању, парничне странке су сестра и брат. Тужиља живи сама у кући у којој су живели њихови родитељи. Тужени живи са породицом у једној од две куће коју је саградио, а све три куће се налазе на истом плацу. До смрти оца парничних странака јануара 2015. односи између њих су били добри, а затим су се погошали због нерешених имовинских односа. Тужени је променио браву на улазној капији дворишта што је тужиља приметила када се вратила из ... 04.06.2015.године, због чега га је пријавила полицији. Дана 12.08.2015. године тужени је истеривао тужиљу. Тада су две комшинице биле код ње у посети, а тужени је и њих опсовао. Због тога га је тужиља опет пријавила полицији. Ту ноћ преспавала је код треће комшинице јер није смела да спава у кући. Тужени је затим исекао клупу на којој тужиља са комшиницама увече обично седи и исекао жицу на којој је простирала веш. Према извештају и мишљењу Центра за социјални рад ..., тужиља делује уплашено и незаштићено, постоје елементи насиља и сврсисходно је изрицање мере заштите од насиља у породици.

Код овако утврђеног чињеничног стања, правилно су нижестепени судови применили материјално право када су усвојили тужбени захтев.

Према члану 197. Породичног закона насиље у породици је понашање којим један члан породице угрожава телесни интегритет, душевно здравље и спокојство другог члана породице (став 1). Насиљем у породици између осталог нарочито се сматра наношење или покушај наношења телесних повреда, вређање као и свако друго дрско, безобзирно и злонамерно понашање (став 2). По члану 198. став 3. истог закона мера заштите од насиља у породици може трајати најдуже годину дана. Чланом 199. истог закона прописано је да се мера заштите од насиља у породици може продужавати све док не престану разлози због којих је мера била одређена.

Имајући у виду утврђено чињенично стање, да тужени према тужиљи, а они су чланови породице на основу чл. 197. став 3. тачка 2. Породичног закона, у дужем временском периоду ствара осећај страха и несигурности, да је тако понашање усмерено на застрашивање тужиље и као такво угрожава њен психички интегритет и спокојство, стекли су се услови за изрицање мере заштите од насиља у породици на основу члана 197. ставови 1. и 2. тачке 5. и 6. цитираног Закона забране приближавања тужиљи на одређеној удаљености и забране приступа туженом у простор око места становања тужиље јер су за то испуњени услови из чл. 198. став 1. став 2. тачка 3. и 4. и став 3.

Ревизијским наводима оспорава се утврђено чињенично стање што у поступку по ревизији није дозвољено на основу чл. 407. став 2. ЗПП.

На основу чл. 414. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић