Саопштење - међународна сарадња

Председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић разговарао је данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадором Мајкл Девенпортом.

На састанку, одржаном у кабинету председника Врховног касационог суда, разговарало се о тренутном стању у судству, о улози Врховног касационог суда и Високог савета судства у спровођењу мера и активности из Акционог плана за примену Националне стратегије реформе правосуђа и Акционог плана за борбу против корупције, а све у циљу подизања квалитета пружања услуга у судовима и побољшања ефикасности судова у поступању.

Председник Милојевић изразио је спремност ка даљем јачању капацитета правосудних институција, уз подршку Европске уније, коју је и до сада оценио као важну и указао на значај покретања и реализације заједничких пројеката у области правосуђа. Оценио је да је у наредном периоду кључан рад на усклађивању српског законодавства са европским, али је акценат ставио на примену закона, јер без њихове добре примене нема ни суштинских реформи. Драгомир Милојевић је упознао амбасадора Мајкл Девенпорта да је Врховни касациони суд донео Јединствени програм решавања старих предмета, да је формирана Радна група за његову примену, као и да се тренутно ради на годишњем извештају о раду судова.

Амбасадор Мајкл Девенпорт подвукао је значај почетка преговора и истакао да постоје јасни приоритети у том процесу, а то су поглавља 23 и 24, и то јачање владавине права, реформа правосуђа и борба против корупције. Истакао је да је у области правосуђа неопходно да се покаже суштински напредак и посебно указао да је потребно да се унапреди рад на ефикасности судова. У том смислу Европска унија ће пружити подршку да се ситуација побољша.