Студијска посета Бечу

Делегација Врховног касационог суда, боравила је у Бечу од 24. до 26. маја 2016. године, у посети Министарству правде и Врховном суду Аустрије, у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији.

У Министарству правде делегација се састала са судијом Дистрикт суда Петером Бауером,  који је представио Аустријски правосудни систем и надлежност Министарства правде у циљу несметаног функционисања судства. У том смислу, значајне теме за разговор су биле: уједначавање судске праксе, едукација судија, информациони систем и праћење трајања поступка.

Делегација је посетила Врховни суд Аустрије, где је одржан састанак са судијом Матиасом Неумајром, који је представио надлежност Врховног суда Аустрије са посебним освртом на начин уједначавања судске праксе и изазовима са којима се суд сусреће у том процесу. Представљени су и правни информациони систем и начин објављивања судских одлука Врховног суда Аустрије. У одељењу судске праксе, делегација је непосредно разговарала са судијама и саветницима који раде на објављивању судских одлука суда о начину анонимизације судских одлука.

Током боравка у Бечу, делегација Врховног касационог суда посетила је и седиште Мисије ОЕБС-а, где се упознала са историјом и активностма те организације и присуствовала састанку Сталног савета Мисије.