Ус 12/2017 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 12/2017
05.05.2017. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Трећег основног суда у Београду и Управног суда, по тужби АА из села ..., поднетој против одлуке Основне школе ''ББ'' из ... број 208/1 од 17.06.2016. године, у предмету поништаја одлуке о додели службеног стана на коришћење, у нејавној седници већа одржаној дана 05.05.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари стварно је НАДЛЕЖАН Трећи основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Трећи основни суд у Београду је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Управним судом који се решењем 12 У 10548/16 од 22.07.2016. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби АА из ..., поднетој против одлуке ОШ ''ББ'' из ... број 208/1 од 17.06.2016. године, којом се поништава и ставља ван снаге решење о коришћењу службеног стана којим је службени школски стан у ..., улица ... додељен на коришћење пок. ВВ, с тим да ова одлука ступа на снагу даном доношења. По правноснажности решења о ненадлежности Управни суд је доставио списе предмета Трећем основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном на даље поступање.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' 116/08... 40/15), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Трећи основни суд у Београду на основу члана 22. став 3. Закона о уређењу судова и члана 3. став 1. тачка 6. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 101/13).

Тужилац је поднео тужбу Управном суду против коначне одлуке туженог органа, којом се поништава и ставља ван снаге решење о коришћењу службеног стана деловодни број 06-50 од 05.10.1992. године, којим је службени школски стан у ..., улица ... додељен на коришћење пок. ВВ. Решење Основне школе ''ББ'' из ... о коришћењу школског стана од 05.10.1992. године, по налажењу овог суда, представља акт располагања против кога се не може водити управни спор. Акт о стављању ван снаге акта располагања представља управни акт, међутим, спор настао поводом акта о стављању ван снаге акта располагања којим се запосленом лицу додељује стан на коришћење представља спор из радног односа, због чега се заштита права у овом спору на основу одредбе члана 22. став 3. Закона о уређењу судова остварује пред надлежним основним судом у парничном поступку.

Одредбом члана 22. став 3. Закона о уређењу судова, прописано је да, поред осталог, основни суд у првом степену суди у стамбеним споровима као и споровима поводом задовољавања стамбених потреба на основу рада.

Како је основни тужбени захтев поништај одлуке којом се поништава и ставља ван снаге решење о коришћењу службеног стана, то по налажењу овог суда, у случају доделе стана запосленом лицу, па и када се поништава та одлука, представља спор из радног односа из члана 22. став 3. Закона о уређењу судова за који је стварно надлежан основни суд у првом степену.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 05.05.2017. године, Ус 12/2017

Записничар,                                                                                                                    Председник већа - судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                                       Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић