Ус 15/2017 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 15/2017
25.05.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Првог основног суда у Београд и Управног суда, по тужби AA из ..., улица ..., кога заступа Марина Јовановић, адвокат из ..., ..., против тужене ББ, у предмету изрицања мере због повреде кодекса професионалне етике, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи Првом основном суду у Београду на даље поступање.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду је доствио Врховном касационом суду захтев за решавање сукоба надлежности са Управним судом, који се решењем 9 У 15694/16 од 18.11.2016. године, огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби AA из ... поднетој против одлуке Наставничког већа ББ број 01-3/76 од 10.10.2016. године, којом је одбијен његов приговор и потврђена одлука Одбора за професионалну етику број 01- 1160 од 14.07.2016. године којом је тужиоцу због више повреда кодекса професионалне етике изречена јединствена мера – осуда. Истом одлуком је одређено да одлуку о мери осуде, након ступања на снагу треба објавити на првој наредној седници Наставног већа и web сајту ББ и уложити је и чувати у досијеу кажњеног лица. Према наведеној одлуци коначно изречена мера осуде је сметња за избор на дужност у ББ, сагласно одредбама Закона о високом образовању.

Размотривши списе предмета, Врховни касациони суд је у смислу члана 30. Закона о уређењу судова одлучио као у изреци.

Одлучивање о самосталном тужбеном захтеву који се односи на поништај одлуке Одбора за професионалну етику ББ, који према кодексу професионалне етике са етичког становишта прати и анализира понашање и међусобне односе у школи, не спада у надлежност суда опште надлежности јер се не ради о спору из члана 1. Закона о парничном поступку. Ово стога јер се тужбом не оспорава одлука којом је решено о правима и одговорностима тужиоца из радног односа, већ се ради о одлуци органа који понашање тужиоца разматра са аспекта морала, а која одлука нема никакав утицај на радно-правни статус тужиоца.

Према томе, како се предмет спора односи на поништај одлуке која нема карактер управног акта, то за решавање спора по становишту Врховног касационог суда није надлежан ни Управни суд (суд посебне надлежности по члану 11. Закона о уређењу судова).

Према томе, како предмет спора није у надлежности суда, то у оваквој чињенично-правној ситуацији, основни суд треба да одбаци тужбу, применом члана 16. став 2. Закона о парничном поступку.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 25.05.2017. године, Ус 15/2017

Записничар,                                                                                                                      Председник већа - судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                                         Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић