Ус 18/2017 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 18/2017
26.06.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Основног суда у Косовској Митровици, по тужби АА из ..., коју заступа Мирослав Биљанић, адвокат из ..., ..., против тужене Општине Косовска Митровица, у предмету накнаде штете због незаконитог и неправилног рада органа тужене, у нејавној седници већа одржаној дана 26.06.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Основни суд у Косовској Митровици.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Косовској Митровици је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Управни судом, Одељење у Нишу који се решењем II-3 У 11671/14 од 02.10.2014. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби АА из ..., поднетој против тужене Републике Србије, Аутономне покрајине Косова и Метохије, Општинске управе Општине Косовска Митровица због недоношења решења, у предмету утврђивања новог коефицијента за обрачун и исплату плате. По правноснажности решења о ненадлежности Управни суд је уступио предмет на надлежност Основном суду у Косовској Митровици. Поступајући по уступљеним предметима суд је након спроведеног поступка донео пресуду П1 209/14 од 08.02.2016. године, која је решењем Апелационог суда у Нишу Гж1 1403/2016 од 14.03.2017. године, укинута и предмет враћен истом суду на поновно суђење.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" 116/08... 103/13), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Основни суд у Косовској Митровици на основу одредби члана 22. став 3. Закона о уређењу судова и члана 17. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 101/13).

Одредбом члана 22. став 3. Закона о уређењу судова, прописано је да, поред осталог, основни суд у првом степену суди и у споровима поводом заснивања, постојања и престанка радног односа, о правима, обавезама и одговорностима из радног односа, као и о накнади штете коју запослени претрпи на раду или у вези са радом.

Одредбом члана 12. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 101/13) прописано је да се оснивање судова и јавних тужилаштава надлежних за територију Аутономне покрајине Косово и Метохија, њихова седишта и подручја на којима врши надлежност уређује посебним законом.

Према одредбама члана 17. истог закона, прописано је да до доношења посебног закона из члана 12. овог закона судови и јавна тужилаштва (''Службени гласник РС'' 116/08) настављају са радом. До доношења посебног закона из члана 12. овог закона Основни суд у Косовској Митровици наставља да врши законске надлежности за територију Аутономне покрајине Косово и Метохија сагласно одредбама члана 17. ст. 1. и 2. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 101/13).

Како је предмет тужбеног захтева АА из ..., за који предмет се Управни суд решењем II-3 У 11671/14 од 02.10.2014. године огласио стварно ненадлежним и предмет уступио на надлежност Основном суду у Косовској Митровици, признавање права на накнаду штете која јој је нанета непримењивањем Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата почев од 01.01.2012. године, то је по налажењу Врховног касационог суда тужба поднета за накнаду штете због непризнавања законом признатих права из радног односа, односно због незаконитог и неправилног рада органа тужене, о којој правној ствари је надлежан да одлучи суд у парничном поступку сагласно члану 1. Закона о парничном поступку и члану 22. став 2. Закона о уређењу судова.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 26.06.2017. године, Ус 18/2017

Записничар,                                                                                                                  Председник већа - судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                                     Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић