Ус 28/2016 сукоб надлежности-упис радног стажа

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 28/2016
11.01.2017. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Mирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Основног суда у Јагодини, по тужби АА из ..., улица ..., кога заступа пуномоћник Милан Бојковић, адвокат из ..., улица ..., против туженог Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања, ради уписа радног стажа, у нејавној седници већа одржаној дана 11.01.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи Основном суду у Јагодини на даље поступање.

О б р а з л о ж е њ е

Управни суд, Одељење у Крагујевцу је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Основним судом у Јагодини који се решењем 8 П бр. 556/16 од 18.07.2016. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби АА из ... поднетој против туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, ради уписа радног стажа и по правноснажности решења о ненадлежности доставио Управном суду списе предмета као стварно и месно надлежном суду.

Размотривши предметни спис, Врховни касациони суд је у смислу члана 30. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' 116/08... 101/13), одлучио као у изреци.

Тужбом у овој правној ствари тужилац тражи упис радног стажа у радну књижицу на основу уплаћених доприноса.

Одлучивање о самосталном тужбеном захтеву који се односи на упис радног стажа не спада у надлежност суда опште надлежности, јер се не ради о спору из члана 1. Закона о парничном поступку.

Како се предмет спора односи на упис радног стажа, а не на оцену законитости управног акта, то за решавање спора по становишту Врховног касационог суда није надлежан ни Управни суд (суд посебне надлежности по члану 11. Закона о уређењу судова).

Тужилац, обзиром да није задовољан уписом стажа у радну књижицу има могућност да у управном поступку поднесе захтев за доношење решења о подацима унетим у матичну евиденцију, а на које решење, у управном поступку има право жалбе.

Из изложеног произилази, да у оваквој чињенично-правној ситуацији, основни суд треба да укине спроведене радње у поступку и одбаци тужбу, применом члана 16. став 2. Закона о парничном поступку.

Основни суд ће у наставку поступка поступити по примедбама из овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 11.01.2017. године, Ус 28/2016

Записничар,                                                                                                                Председник већа - судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                                    Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић

ан