Dodeljene nagrade i priznanja sudovima

Vrhovni kasacioni sud, dodelio je nagrade sudovima za postignute rezultate i napredak u tekućoj u odnosu na prethodnu godinu, 11. oktobra 2016. godine na Godišnjem savetovanju sudija Republike Srbije u Vrnjačkoj Banji.

Nagrade su dodeljene u dve kategorije:

I kategorija prvostepenim sudovima koji beleže najveće povećanje broja rešenih starih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine;

II kategorija prvostepenim sudovima koji beleže najveće povećanje broja ukupno rešenih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine.

 U svakoj kategoriji proglašena su po tri pobednika (prvo, drugo i treće mesto).

I

Dodeljuje se prva nagrada u kategoriji ''Povećanje broja rešenih starih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine'' Osnovnom sudu u Nišu.

Dodeljuje se druga nagrada u kategoriji ''Povećanje broja rešenih starih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine'' Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Dodeljuje se treća nagrada u kategoriji ''Povećanje broja rešenih starih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine'' Drugom osnovnom sudu u Beogradu i Osnovnom sudu u Lebanu.

II

Dodeljuje se prva nagrada u kategoriji ''Povećanje broja ukupno  rešenih  predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine'' Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Dodeljuje se druga nagrada u kategoriji ''Povećanje broja ukupno rešenih  predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine'' Osnovnom sudu u Leskovcu.

Dodeljuje se treća nagrada u kategoriji ''Povećanje broja ukupno rešenih  predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine'' Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Dodeljena su priznanja za doprinos unuprađenju efikasnosti i kvalitetu sudskog sistema: Višem sudu u Beogradu, Višem sudu u Novom Sadu, Osnovnom sudu u Vranju, Osnovnom sudu u Ivanjici, Osnovnom sudu u Nišu, Osnovnom sudu u Pančevu, Privrednom sudu u Leskovcu, Privrednom sudu u Nišu, Privrednom sudu u Novom Sadu, Prekršajnom sudu u Kraljevu, Prekršajnom sudu u Požarevcu.

Nagrade i priznanja predsednicima sudova uručio je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda je istakao „da je nagrađivanje sudova uvedeno u skladu sa međunarodnom praksom, u cilju izgradnje pozitivne atmosfere u sudstvu“, i dodao da „nagrade nisu za predsednike sudova već za sud, kao priznanje za timski rezultat“.

Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, na sednici održanoj 14. septembra 2016. godine, donela je Pravilnik o dodeli nagrada i priznanja sudovima.

Cilj dodele nagrade i priznanja sudovima, jeste promovisanje efikasnosti, kvaliteta i inovativnosti u radu i najbolje prakse, stvaranje podsticajnog radnog okruženja i ostvarivanje najboljih rezultata u radu sudova.

Svetska banka je kroz projekat Multidonatorski poverenički fond (MDTF) izdvojila sredstva u iznosu od 28000 evra za nabavku dobara za svaki nagrađeni sud u vrednosti nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mesto, izradu samih plaketa i priznanja i samu svečanost dodele nagrada i priznanja sudovima.