Kž I 2080/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 2080/06
23.10.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

 

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Dragomira Milojevića, predsednika veća, Predraga Gligorijevića, Miroslava Cvetkovića, Dragana Jocića i Zorana Tatalovića, članova veća i savetnika Vrhovnog suda Gordane Maravić, zapisničara, u krivičnom predmetu protiv osuđenog AA, zbog krivičnog dela težak slučaj razbojničke krađe i razbojništva iz člana 169. stav 1. u vezi člana 168. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije, rešavajući o žalbi osuđenog, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Somboru Kv.br.133/06 od 21. jula 2006. godine, u sednici veća održanoj dana 23. oktobra 2006. godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

UVAŽAVANJEM žalbe osuđenog AA i po službenoj dužnosti, PREINAČAVA SE presuda Okružnog suda u Somboru Kv.br.133/06 od 21. jula 2006. godine samo u pogledu odluke o kazni, tako što Vrhovni sud zadržavajući kao pravilno utvrđene kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog krivičnog dela razbojništva iz člana 206. stav 3. KZ iz pravnosnažne presude Vrhovnog suda Srbije u Beogradu Kž I 2129/05 od 25. januara 2006. godine (kojom je preinačena presuda Okružnog suda u Somboru K.br.19/04 od 15. jula 2005. godine), kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog produženog krivičnog dela teške krađe iz člana 166. stav 1. tačka 1. KZ RS iz pravnosnažne presude Okružnog suda u Zrenjaninu K.br.57/03 od 21. avgusta 2003. godine i kaznu zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog dela težak slučaj razbojništva i razbojničke krađe iz člana 169. stav 1. u vezi člana 168. stav 1. KZ RS u saizvršilaštvu u vezi člana 22. KZ SRJ, iz pravnosnažne presude Okružnog suda u Somboru K.br.51/03 od 24. oktobra 2003. godine,

 

-pa odgovarajućom primenom člana 48. i 49. Osnovnog krivičnog zakona, AA

 

OSUĐUJE

 

na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru i vreme do sada provedeno na izdržavanju kazne.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Presudom Okružnog suda u Somboru Kv.br.133/06 od 21. jula 2006. godine preinačene su u pogledu odluke o kazni pravnosnažne presude Okružnog suda u Somboru Kv.br.66/06 od 27. marta 2006. godine, kojom je AA osuđen zbog krivičnog dela razbojništva iz člana 206. stav 3. KZ (presuda Vrhovnog suda Srbije u Beogradu Kž I 2129/05 od 25. januara 2006. godine) i zbog jednog produženog krivičnog dela teške krađe iz člana 166. stav 1. tačka 1. KZ RS (presuda Okružnog suda u Zrenjaninu K.br.57/03 od 21. avgusta 2003. godine), na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i šest meseci u koju se uračunava vreme do sada provedeno na izdržavanju kazne, i pravnosnažna presuda Okružnog suda u Somboru K.br.51/03 od 24. oktobra 2003. godine kojom je oglašen krivim zbog krivičnog dela težak slučaj razbojništva iz člana 169. stav 1. u vezi člana 168. stav 1. KZ RS u saizvršilaštvu u vezi člana 22. KZ SRJ, pa je na osnovu člana 60. i 62. Krivičnog zakonika (stupio na snagu 1. januara 2006. godine) osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina u koju će se uračunati vreme provedeno do sada na izdržavanju kazne zatvora.

 

Protiv ove presude žalbu je izjavio osuđenog AA zbog odluke o kazni, s predlogom da Vrhovni sud uvaži žalbu i izrekne mu jedinstvenu kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

 

Republički javni tužilac u podnesku Ktž.br.2313/06 od 18. jula 2006. godine izneo je mišljenje da je prvostepena presuda pravilna i da žalbu osuđenog treba odbiti kao neosnovanu.

 

Vrhovni sud je u sednici veća razmotrio sve spise krivičnog predmeta, zajedno sa pobijanom presudom i iznetim mišljenjem Republičkog javnog tužioca, pa je ocenivši navode izjavljene žalbe našao:

 

Žalba JE OSNOVANA.

 

Vrhovni sud je ispitao prvostepenu presudu i po službenoj dužnosti u smislu odredbe člana 380. stav 1. tačka 1. ZKP, pa nije našao u presudi ili postupku koji je prethodio njenom donošenju bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Međutim, prvostepena presuda doneta je uz povredu krivičnog zakona, jer je odlukom o kazni prekoračeno ovlašćenje koje sud ima po zakonu, te tako učinjena povreda Krivičnog zakona iz člana 369. tačka 5. ZKP, a koja je povreda zakona otklonjiva u postupku po žalbi protiv prvostepene presude, te na koju u ovom slučaju drugostepeni sud pazi i po službenoj dužnosti (član 380. stav 1. tačka 2. ZKP).

 

Naime, Okružni sud u Somboru u svojoj presudi kojom su preinačene pravnosnažne presude, kako je to navedeno u razlozima ove presude, primenio je odredbu člana 60. i 62. Krivičnog zakonika, pa na osnovu iste osudio optuženog AA na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina ne postupivši u skladu sa imperativnom odredbom člana 5. stav 1. i 2. Krivičnog zakonika, a kojim odredbama je propisano vremensko važenje krivičnog zakonodavstva, pa tako u stavu 1 ovog člana KZ da će se na učinioca krivičnog dela primeniti zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, a koji je u ovom slučaju i blaži za učinioca (član 5. stav 2. KZ ).

 

Odredbom člana 38. stav 1. Osnovnog krivičnog zakona propisano je da kazna zatvora ne može biti kraća od 15 dana ni duža od 15 godina, što znači opšte pravilo o maksimumu kazne zatvora koja se može izreći po zakonu, koji je važio u vreme suđenja i ima se primeniti kod odmeravanja kazne osuđenom.

 

Kada je osuđeno lice oglašeno krivim u prvostepenom krivičnom postupku, odnosno kada je tekao krivični postupak i drugostepeni, uz primenu različitih zakona, krivičnih zakona izmenjenih jednom ili više puta, pa su neki blaži, a neki strožiji za učinioca, u postupku spajanja kazni na osuđenog se primenjuje krivični zakon koji je blaži.

 

Primenjujući dalje odredbe člana 49. OKZ o odmeravanju kazne osuđenom licu, a tako i odredbu člana 48. stav 1. i 2. OKZ, Vrhovni sud je preinačio prvostepenu presudu, te AA za navedena krivična dela osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina sa uračunatim pritvorom i do sada izdržanom kaznom. Na ovaj način otklonjena je povreda Krivičnog zakona, koju je učinio prvostepeni sud prekoračivši svoja ovlašćenja kod odluke o kazni, ali i uvažena žalba osuđenog AA, pa je osuđen na kaznu u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

 

Po oceni Vrhovnog suda izrečena kazna adekvatna je svim relevantnim okolnostima, kao i sa ocenom težine i stepena društvene opasnosti učinjenih krivičnih dela i stepena krivične odgovornosti AA, te izrečena u potpunosti u skladu sa zakonom, a kao takva podobna da ispuni zahteve specijalne generalne prevencije, odnosno svrhu kažnjavanja propisanu zakonom u okviru opšte svrhe izricanja krivičnih sankcija (član 5. stav 2. i član 33. OKZ).

 

Zbog navedenih razloga, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci presude u smislu odredbe člana 391. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku.

 

 

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Gordana Maravić, s.r. Dragomir Milojević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

 

an