Kž I 587/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 587/05
15.02.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

 

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Novice Pekovića, predsednika veća, Slobodana Gazivode, Sonje Manojlović, Dragana Aćimovića i Anđelke Stanković, članova veća, sa savetnikom Snežanom Medinicom, zapisničarem, u krivičnom predmetu optuženog AA, zbog krivičnog dela razbojništva iz člana 168. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije, odlučujući o žalbama optuženog i njegovog branioca – AB, izjavljenim protiv presude Okružnog suda u Čačku K.br.142/04 od 08.02.2005. godine, u sednici veća održanoj u smislu odredbe člana 375. ZKP na dan 15. 12. 2005. godine, u odsustvu uredno obaveštenih Republičkog javnog tužioca i optuženog AA, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

ODBIJAJU SE kao neosnovane žalbe optuženog AA i njegovog branioca, a presuda Okružnog suda u Čačku K.br.142/04 od 08. 02. 2005. godine POTVRĐUJE.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Presudom Okružnog suda u Čačku K.br.142/04 od 08. 02. 2005. godine optuženi AA oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela razbojništva iz člana 168. stav 1. KZ RS, za koje delo je primenom odredaba članova 42. i 43. OKZ osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca. U ovu kaznu uračunato mu je vreme provedeno u pritvoru od 19. 12. 2004. godine do 08. 02. 2005. godine.

 

Istom presudom optuženi je obavezan da plati sudu na ime paušala iznos od 2.000,00 dinara, a da oštećenom plati iznos od 10.000,00 dinara u roku od 15 dana od dana objavljivanja presude, dok je za ostvarivanje imovinsko pravnog zahteva oštećeni upućen na parnicu.

 

Protiv ove presude žalbe su izjavili:

 

-optuženi AA zbog odluke o kazni, s predlogom da ga Vrhovni sud osudi na blažu kaznu. Istovremeno je predložio da bude pozvan na sednicu veća;

 

-Branilac optuženog AA – advokat AB, zbog odluke o krivičnoj sankciji sa predlogom da Vrhovni sud preinači prvostepenu presudu tako što će optuženom ublažiti kaznu do granice zakonom predviđenog minimuma. Istovremeno je predložio da optuženi bude obavešten o sednici veća drugostepenog suda.

 

Republički javni tužilac u dopisu Ktž.br.720/05 od 11. 04. 2005. godine predložio je da se odbiju kao neosnovane žalbe optuženog i njegovog branioca, a prvostepena presuda potvrdi.

 

Vrhovni sud je održao sednicu veća u smislu odredbe člana 375. ZKP, u odsustvu uredno obaveštenih Republičkog javnog tužioca i optuženog AA, pa je po razmotrenju spisa predmeta zajedno sa pobijanom presudom, po oceni žalbenih navoda, imajući u vidu predlog Republičkog javnog tužioca, našao:

 

Žalbe su neosnovane.

 

Prvostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, niti povrede krivičnog zakona koje Vrhovni sud ispituje po službenoj dužnosti, shodno odredbi člana 380. stav 1. tačka 1. i 2. ZKP.

 

Ispitujući prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni, Vrhovni sud nalazi da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i cenio sve okolnosti propisane odredbom člana 41. OKZ koje su od značaja za odmeravanje kazne. Dajući pravilan značaj utvrđenim olakšavajućim okolnostima – dosadašnjoj neosuđivanosti optuženog, ličnim i porodičnim prilikama te lošem materijalnom stanju u porodici, narušenom zdravstvenom stanju optuženog, posebno ceneći i priznanje krivičnog dela te preuzetu obavezu da oštećenom nadoknadi štetu i činjenici da ga oštećeni ne tereti, prvostepeni sud je pravilno postupio kada je optuženom ublažio kaznu ispod zakonom propisanog minimuma, shodno odredbama članova 42. i 43. OKZ. I po nalaženju ovoga suda, navedene olakšavajuće okolnosti imaju karakter osobito olakšavajućih, a kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca adekvatna je stepenu krivične odgovornosti optuženog i društvenoj opasnosti izvršenog krivičnog dela.

 

Kako se žalbama optuženog i njegovog branioca ne dovodi u sumnju pravilnost zaključivanje prvostepenog suda, niti se navode nove činjenice i okolnosti koje je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne nije imao u vidu, to su žalbe odbijene kao neosnovane.

 

Sa svega izloženog a na osnovu odredbe člana 388. ZKP, doneta je odluka kao u izreci.

 

 

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Snežana Medenica, s.r. Novica Peković, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

 

TT