Kzz 1058/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1058/2016
20.09.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević-Tomić, Sonje Pavlović i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Jelenom Petković- Milojković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog I.P., zbog produženog krivičnog dela uvreda iz člana 170. stav 2. KZ u vezi člana 61. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog I.P., advokata L.P., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Novom Sadu K 266/15 od 21.12.2015. godine i Višeg suda u Novom Sadu Kž1 110/16 od 24.06.2016. godine, u sednici veća održanoj dana 20.09.2016. godine, jednoglasno je, doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog I.P., advokata L.P., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Novom Sadu K 266/15 od 21.12.2015. godine i Višeg suda u Novom Sadu Kž1 110/16 od 24.06.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu K 266/15 od 21.12.2015. godine, okrivljeni I.P. oglašen je krivim zbog produženog krivičnog dela uvreda iz člana 170. stav 2. KZ u vezi člana 61. KZ, za koje je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 250.000,00 dinara, koju je dužan da plati u roku od tri meseca od dana pravnosnažnosti presude, a ukoliko okrivljeni u ostavljenom roku ne plati novčanu kaznu ista će biti zamenjena kaznom zatvora i to tako što će se za svakih započetih 1.000,00 dinara novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora. Istom presudom oštećena M.V. upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva, dok je određeno da će se o troškovima krivičnog postupka odlučiti naknadno, posebnim rešenjem.

Presudom Višeg suda u Novom Sadu Kž1 110/16 od 24.06.2016. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog I.P. i presuda Osnovnog suda u Novom Sadu K 266/15 od 21.12.2015. godine je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog I.P., advokat L.P., zbog povrede zakona iz člana 439. tačka 2. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pobijane presude preinači tako što će okrivljenog osloboditi od optužbe.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti u smislu odredbe člana 488. stav 1. ZKP dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća shodno odredbi člana 490. ZKP, o kojoj, u smislu odredbe člana 488. stav 2. ZKP nije obavestio Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća, Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, sa presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog I.P., advokata L.P., je neosnovan.

Branilac okrivljenog I.P., pobijajući pravnosnažne presude zbog povrede zakona iz člana 439. tačka 2. ZKP na štetu okrivljenog, u zahtevu za zaštitu zakonitosti navodi da izreka pravnosnažne presude ne sadrži jedno od objektivnih zakonskih obeležja krivičnog dela u pitanju – sredstvo putem koga se krivično delo uvreda iz člana 170. stav 2. KZ može izvršiti, ukazivanjem da facebook stranica ne predstavlja sredstvo javnog informisanja, radio, štampu, televiziju, javni skup ili drugo sredstvo a kako je to predviđeno u zakonu.

Iznete navode zahteva Vrhovni kasacioni sud ocenjuje neosnovanim.

Naime, odredbom člana 170. stav 1. KZ propisano je da će se novčanom kaznom od 20 do 100 dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od 40.000,00 do 200.000,00 dinara kazniti onaj ko uvredi drugog.

Stavom 2. člana 170. KZ propisano je da će se učinilac kazniti novčanom kaznom od 80 do 240 dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od 150.000,00 do 450.000,00 dinara ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu.

Shodno citiranim zakonskim odredbama, po oceni Vrhovnog kasacionog suda posledična radnja izvršenja predmetnog krivičnog dela koja predstavlja izjavu ili drugu radnju kojom se po objektivnoj oceni izražava omalovažavanje određenog lica može se izvršiti i putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu.

Sledstveno iznetom, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda facebook stranica kao deo društvenih mreža, upravo zbog dostupnosti iste korisnicima ovih mreža na internetu predstavlja sredstvo slično sredstvima štampe, radija ili televizije i sledstveno tome putem ovog sličnog sredstva - facebook stranice se može uputiti uvredljiva izjava i samim tim izvršiti krivično delo uvreda.

Kako po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda iz izreke i odgovarajućeg dela obrazloženja pravnosnažne presude jasno proizilazi da je okrivljeni I.P. u kritičnom periodu uvredio privatnu tužilju u nameri omalovažavanja na taj način što je sa svog mobilnog telefona povezanog sa internetom na svojoj facebook stranici napisao i javno objavio više tekstova koji se odnose na privatnu tužilju, to se, po nalaženju ovog suda, a suprotno navodu iz zahteva branioca okrivljenog u radnjama okrivljenog I.P. stiču svi objektivni elementi krivičnog dela uvreda u produženom trajanju iz člana 170. stav 2. KZ u vezi člana 61. KZ za koje je oglašen krivim, dakle, sledstveno iznetom, sud je u pogledu krivičnog dela koje je predmet optužbe primenio zakon koji se može primeniti.

Stoga Vrhovni kasacioni sud neosnovanim ocenjuje navode zahteva branioca okrivljenog I.P., da su pobijane presude donete uz povredu zakona iz člana 439. tačka 2) ZKP.

Rukovođen iznetim razlozima, a na osnovu odredbe člana 491. stav 1. ZKP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                               Predsednik veća-sudija

Jelena Petković-Milojković,s.r.                                                                                                      Dragiša Đorđević,s.r.