Prev 345/2020 3.19.1.25.1.4; 3.1.2.22

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 345/2020
10.12.2020. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Branka Stanića, kao predsednika veća, Tatjane Matković Stefanović, Tatjane Miljuš, Jelene Borovac i Jasmine Stamenković, kao članova veća, u parničnom postupku po tužbi tužioca Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge STAJIĆ GROUP d.o.o. Beograd- Voždovac, čiji je punomoćnik Aleksandar Kalić, advokat u..., protiv tuženog ProCredit Bank a.d. Beograd, čiji je punomoćnik Vesna Jovičić, advokat iz ..., radi utvrđenja ništavosti i sticanja bez osnova, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž 672/19 od 16.01.2020. godine, u sednici veća koja je održana dana 10.12.2020. godine, doneo je, sledeću

P R E S U D U

I DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužioca.

USVAJA SE revizija tužioca, pa se PREINAČAVA presuda Privrednog apelacionog suda Pž 672/19 od 16.01.2020. godine i PRESUĐUJE:

ODBIJA SE žalba tuženog kao neosnovana i potvrđuje presuda Privrednog suda u Beogradu P 5325/2018 od 14.11.2018. godine.

II OBAVEZUJE SE tuženi da tužiocu naknadi troškove postupka u iznosu od 26.336,00 dinara u roku od 8 dana od dana prijema prepisa ove odluke.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Privrednog suda u Beogradu P broj 5325/18 od 14.11.2018 godine, u stavu I izreke utvrđeno je da je ništava i da ne proizvodi pravno dejstvo odredba člana 1. Ugovora o kreditu br. ...– ...-... od 10.12.2009. godine koji je zaključen između tužioca i tuženog, koja glasi „korisnik kredita je saglasan da banka prilikom isplate kredita zadrži 2% od iznosa odobrenog kredita, a na ime troškova obrade kredita“. Stavom II izreke obavezan je tuženi da tužiocu isplati iznos od 54.471,66 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 10.12.2009. godine pa do isplate. Stavom III izreke obavezan je tuženi da tužiocu isplati iznos od 33.836,00 dinara na ime naknade troškova parničnog postupka.

Presudom Privrednog apelacionog suda Pž 672/19 od 16.01.2020. godine preinačena je navedena prvostepena presuda u celosti, pa je odbijen tužbeni zahtev da se utvrdi da je ništava i da ne proizvodi pravno dejstvo odredba člana 1. Ugovora o kreditu br. ... – ...-... od 10.12.2009. godine koji je zaključen između tužioca i tuženog, koja glasi „korisnik kredita je saglasan da banka prilikom isplate kredita zadrži 2% od iznosa odobrenog kredita, a na ime troškova obrade kredita“, kao i zahtev tužioca da se obaveže tuženi da tužiocu isplati iznos od 54.471,66 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 10.12.2009. godine do isplate. Obavezan je tužilac da tuženom naknadni troškove prvostepenog postupka u iznosu od 13.500,00 dinara i iznos od 26.336,00 dinara na ime troškova drugostepenog postupka, a odbijen je zahtev tužioca za naknadu troškova drugostepenog postupka.

Protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž 672/19 od 16.01.2020. godine, tužilac je preko punomoćnika iz reda advokata izjavio blagovremenu reviziju, zbog pogrešne primene materijalnog prava. Reviziju je izjavio pozivom na odredbu člana 404. ZPP, radi uspostavljanja pravne sigurnosti u cilju ujednačavanja sudske prakse. Predložio je da revizijski sud dozvoli i usvoji reviziju.

Po članu 404. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ br. 72/11..18/20) revizija je izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i ako je potrebno novo tumačenje prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti posebne revizije odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Postupajući na osnovu citirane zakonske odredbe Vrhovni kasacioni sud je dozvolio odlučivanje o posebnoj reviziji, jer su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za primenu odredbe čl 404. ZPP, radi ujednačavanja sudske prakse.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao pobijanu presudu u granicama propisanim odredbom člana 408. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ br. 72/11..18/20) i utvrdio da je revizija tužioca osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. Zakona o parničnom postupku na koju Vrhovni kasacioni sud pazi po službenoj dužnosti.

Tužilac, kao korisnik kredita i tuženi, kao davalac kredita, su bili u ugovornom odnosu po osnovu Ugovora o kreditu br. ... ...-... od 10.12.2009. godine. Ovim ugovorom tuženi je odoborio tužiocu kredit u iznosu od 28.572,00 EUR u dinarskoj protivvrednosti. Tim ugovorom tužilac se obavezao da će tuženom na ime troškova obrade kredita isplatiti iznos od 2% iznosa kredita, što predstavlja iznos od 54.471,66 dinara i to tako što će tuženi zadržati tako obračunata sredstva od iznosa odobrenog kredita. Zaključenjem ugovora tužilac je prihvatio odredbu da je upoznat sa strukturom i visinom svoje obaveze, a u trenutku zaključenja ugovora tužiocu je uručen plan otplate kredita, kao i pregled bitnih elemenata otplate kredita i osnovnih podataka ugovora, što uključuje iznos kredita, visinu nominalne kamatne stope, rok otplate, efektivnu kamatnu stopu, kao i troškove obrade kredita u iznosu od 54.471,66 dinara. Tužilac je prilikom isplate sredstava zadržao na ime troškova obrade kreditnog zahteva 2% iznosa odobrene glavnice kredita.

U ovoj parnici predmet tužbenog zahteva obuhvata utvrđenje da je ništava odredba ugovora o kreditu kojom se uspostavlja obaveza tužioca na plaćanje iznosa od 2% na ime troškova obrade kredita, kao i vraćanje datog po takvoj ugovornoj odredbi usled posledica njene ništavosti.

Na osnovu prethodno utvrđenog činjenog stanja prvostepeni sud nalazi da tuženi nije dokazao da je tužioca prethodno upoznao sa time šta konkretno obuhvata cena kredita. Visina efektivne kamatne stope nije iskazana u samom ugovoru, već samo nominalna kamatna stopa, uz pravo tuženog da zadrži naknadu u iznosu od 2% od vrednosti kredita na ime troškova, dok je sama vrednost troškova iskazana u posebnim aktima uz ugovor, što stvara dodatnu konfuziju za korisnika kredita prilikom potpisivanja ugovora, te je tužiocu ostalo nepoznato koji su to konkretni troškovi koje banka ima prilikom obrade kreditnog zahteva i cena troškova, što ga dovodi u neravnoporavan položaj u odnosu na tuženog. Stoga je odredba ugovora kojom je predviđeno da je korisnik saglasan da banka na ime troškova obrade kredita prilikom isplate kredita zadrži 2% od iznosa odobrenog kredita ništava.

Drugostepeni sud ne prihvata zaključak prvostepenog suda. Zaključuje da nije ništava odredba ugovora o kreditu u delu obaveze tužioca da tuženom na ime naknade troškova obrade kredita isplati iznos od 2% odobrenih kreditnih sredstava zadržavanjem dela odobrenih kreditnih sredstava. Uzimajuću u obzir član 10, 47, 103, 1065. i 1066. ZOO, drugostepeni sud smatra da tuženi ima pravo da pored kamate naplaćuje i troškove obrade kredita, odnosno da nije isključeno pravo banke da pored ugovorne kamate naplaćuje i druge troškove, ali to, po stavu prvostepenog suda podrazumeva da je klijentu bilo jasno kakvu obavezu preuzima i šta čini ukupan predmet njegove obaveze, i da je u konkretnom slučaju odredba ugovora suprotna načelu ravnopravnosti stranaka u obligacionim odnosima, i načelu savesnosti i poštenja, i stoga ništava. Drugostepeni sud smatra da je bitno da je i kroz visinu efektivne kamatne stope ukupan iznos troškova saopšten korisniku, i da nisu bili ispunjeni uslovi da se utvrdi ništavost ugovorne odredbe, jer je u planu otpalate koji je uručen tužiocu prikazana visina efektivne kamatne stope i pod stavkom „druge uplate“ jasno naznačeno da je tužilac u obavezi da banci jednokratno plati iznos od 571,44 evra u dinarskoj protivvrednosti, odnosno 2% od iznosa ugovorenog kredita, koliko iznosi trošak obrade kreditnog zahteva u skladu sa odredbom člana 1. Ugovora o kreditu.

Vrhovni kasacioni sud ne prihvata stanovište drugostepenog suda.

Po odredbi člana 103. stav 1. ZOO ugovor je ništav ako je protivan prinudnim propisima, javnom poretku ili dobrim običajima i to ako cilj povređenog pravila ili zakon ne upućuju na nešto drugo. Na ništavost se po odredbi člana 109. ZOO pazi po službenoj dužnosti.

Načelo savesnosti i poštenja je opšte pravilo koji treba da odredi pristup i ponašanje banke - davaoca kredita i predstavlja njenu zakonsku obavezu zasnovanu na odredbi člana 12. ZOO koji obavezuje učesnike da se pri zasnivanju obligacionih odnosa i ostvarivanju prava i obaveza iz tih odnosa pridržavaju principa poštenog prometa. Ugovor o kreditu po svojoj pravnoj prirodi je posebna vrsta ugovora po pristupu. Ali, kod ovakvih ugovora sloboda pregovaranja i ugovaranja nije u potpunosti isključena, pošto su visina kredita, rokovi i način vraćanja, pa i sredstva obezbeđenja rezultat pregovora i ugovaranja. Upravo zbog toga korisniku kredita moraju biti dostupni svi ekonomski efekti kreditnog zaduživanja. Ako su tim povodom učinjeni propusti doveli do konstituisanja nepravičnih ugovornih odredbi na štetu tužioca i nepoštovanja osnovnih načela obligacionog prava iz člana 12, 15. i 16. ZOO isti se moraju ceniti kod odlučivanja o zahtevu za ništavost ugovora.

Tumačenjem člana 1065. ZOO proizlazi da prilikom zaključenja ugovora o kreditu, nije isključena mogućnost banke da obračunava druge troškove povodom kreditnih usluga. Ovo pravo banke je propisano i podzakonskim aktima i to Odlukom o jedinstvenom načinu obračuna i objavljivanja efektivne kamatne stope na depozite i kredite („Sl. glasnik RS“, broj 57/06), koji je bio na snazi u vreme zaključenja spornog ugovora o kreditu. Odlukom se propisuje jedinstveni način obračuna i objavljivanja troškova, kamata i naknada bankarskih usluga, i to naročito po osnovu depozitnih i kreditnih poslova (efektivna kamatna stopa), kao i bliži uslovi i način obaveštavanja klijenta banke (tačka 1 stav 1). Jedinstveni način obračuna i objavljivanja efektivne kamatne stope banka primenjuje u postupku objavljanja depozitnih i kreditnih poslova iz člana 4. Zakona o bankama ( tačka 1. stav 2.). Prema tački 5. stav 1. odredba pod 1) ponuda banke koja se odnosi na depozite koje banka prima, odnosno na kredite koje odobrava treba da jasno i nedvosmisleno sadrži podatke koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope i to: visinu nominalne kamatne stope na depozit, odnosno kredit, iznos naknada i troškova koje banka obračunava klijentu u postupku polaganja depozita, odnosno odobravanja kredita, iznos naknada i troškova koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava klijentu u toku realizacije ugovora o depozitu , odnosno kreditu. Stavom 3. ove tačke propisano je da podaci iz stava 1. ove tačke treba da budu uvedeni i iskazani u ponudi iz tog stava tako da klijenta ni jednog trenutka ne dovede u zabludu što se tiče bilo kog elementa tih podataka. Prema odredbi tačke 7. stav 2. Odluke, pri zaključivanju ugovora o kreditu banka uz ugovor uručuje klijentu jedan primerak plana otplate ovog kredita, kao i pregled bitnih elemenata tog kredita koji sadrži podatke koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope, kao i one koji se ne uključuju u taj obračun. Podaci koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope su: iznos kredita, period otplate, nominala kamatna stopa, efektivna kamatna stopa, ukupan iznos kamate koja se plaća u toku korišćenja kredita, ukupan iznos drugih troškova koje klijent treba da plati u toku korišćenja kredita i iznos otplate rate, dok se u obračun efektivne kamatne stope ne uključuju podaci iz tačke 5. stav 1. odredbe pod 2) ove Odluke. Proizlazi da banka ima pravo na naplatu troškova i naplatu bankarskih usluga, pa tako odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove obrade kredita može biti pravno valjana, ali samo pod uslovom da je ponuda banke, odnosno plan otplate kredita sadržao jasne i nedvosmislene podatke o troškovima puštanja kredita u tečaj, a njihova naplata vršena kroz obračun efektivne kamate stope.

Iz prethodno navedenog sledi da odredba ugovora o kreditu koja predviđa troškove obrade kredita sama po sebi nije protivna prinudnim propisima, jer ona ima osnov u članu 1065. Zakona o obligacionim odnosima. Međutim troškovi obrade kredita u odnosu na mehanizam njihovog obračuna i naplate podrazumevaju da se oni iskazuju u efektivnoj kamatnoj stopi. Banka obračunom i naplatom efektivne kamatne stope vrši naplatu troškova obrade kredita. Stoga ugovaranje naplate troškova obrade kredita u jednokratnom iznosu i to zadržavanjem dela sredstava iz odobrenog kredita, a ujedno i njihovim uključivanjem u efektivnu kamatnu stopu, dovodi do neravnopravnosti učesnika obligacionih odnosa u korist banke. Ukoliko je banka saopštila korisniku kredita iznos troškova obrade kredita i koliko iznosi efektivna kamatna stope, tada ne može naknadno vršiti naplatu takvih troškova izvan obračuna efektivne kamatne stope, odnosno u trenutku puštanja kredita u tečaj i to kroz zadržavanje dela sredstava iz odobrenog kredita.

Imajući u vidu prethodno navedeno osnovani su revizijski navodi u delu koji se odnose na to da se svi prihodi banke iz ugovora o kreditu moraju naplaćivati kroz efektivnu kamatnu stopu, dok je suprotno postupanje protivno načelu savesnosti i poštenja i jednake vrednosti uzajamnih davanja.

U konkretnom slučaju, tuženi je u svojstvu davaoca kredita dostavio tužiocu, kao korisniku kredita, pregled bitnih elemenata ugovora o kreditu koji je uključivao troškove obrade kredita iskazane kroz efektivnu kamatnu stopu, i opšte uslove poslovanja, dok su u planu otplate kredita bile specifikovane glavnica, visina kamate i naknada na ime troškova obrade kredita od 2%. Na taj način tuženi je upoznao tužioca sa visinom njegovih obaveza. Međutim, iako je sam specifikovao način obračuna troškova obrade kredita, tuženi je zadržao u spornom ugovoru o kreditu ovlašćenje da u vezi sa ovakvom naknadom umanji i kreditna sredstva koja je tužiocu odobrio, odnosno da izvrši naplatu troškova obrade kredita u integralnom iznosu, suprotno uslovima otplate kredita i bitnim elementima ugovora o kreditu koje je sam sačinio i prezentovao tužiocu. Takvo postupanje ne može uživati pravnu zaštitu, jer je suprotno načelu savesnosti i poštenja propisanog u članu 12. Zakona o obligacionim odnosima. Odredba dela člana 1. Ugovora o kreditu br. ... ...-... od 10.12.2009. godine koja je tim povodom vezivala parnične stranke izložena je posledicama ništavosti, nasuprot pogrešnom zaključku drugostepenog suda u ovom delu. Usled posledica ništavosti, prema članu 104. Zakona o obligaciom odnosima, tuženi je u obavezi da vrati tužiocu ono što je primio po ništavoj odredbi spornog ugovora o kreditu. Sledi da tužilac osnovano potražuje od tuženog iznos od 54.471,66 dinara, kao sredstava koje je tuženi zadržao iz odobrenog kredita tužiocu u skladu sa odredbom koja se odnosila na naknadu troškova obrade kredita, sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u smislu člana 210. i 214. Zakona o obligacionim odnosima.

Shodno tome, stekli su se uslovi za preinačenje drugostepene odluke od strane Vrhovnog kasacionog suda primenom člana 416. stav 1. Zakona o parničnom postupku.

Odlučeno je o troškovima revizijskog postupka primenom člana 165. Zakona o parničnom postupku. U odnosu na ostvareni uspeh u postupku po reviziji, tužiocu primenom odredaba člana 153, 154. i 163. Zakona o parničnom postupku pripada naknada troškova nastalih u revizijskom postupku, u skladu sa opredeljenim zahtevom, u ukupnom iznosu od 26.336,00 dinara i to na ime sastava revizije u iznosu od 12.000,00 dinara, prema važećoj Advokatskoj tarifi, i na ime sudske takse za reviziju iznos od 14.336,00 dinara, prema Zakonu o sudskim taksama, zbog čega je odlučeno kao u II stavu izreke.

Predsednik veća-sudija

Branko Stanić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić