U 1529/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1529/07
24.04.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Gordane Džakula i Vere Pešić, članova veća, sa savetnikom Marijanom Tafra-Mirkov, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, koju zastupa AB, advokat, protiv rešenja Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije br. 451-02-219/2007-05 od 24.01.2007. godine, u predmetu vraćanja studentskog kredita, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 24.04.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem oslobađaju se od obaveze vraćanja studentskog kredita korisnici studentskih kredita zaključno sa rednim brojem 602, sa liste podnetih zahteva, koja je u prilogu i čini sastavni deo tog rešenja.

Tužilja je tužbom osporila rešenje tuženog u celini i predložila da se poništi, te tužilja oslobodi vraćanja studentskog kredita u celini. Navodi da se, dana 14.11.2006. godine, obratila tuženom sa zahtevom za oslobođenje vraćanja studentskog kredita, a u skladu sa Ugovorom br. 329370087. Tuženi po tom njenom zahtevu nije doneo odluku, već je \"BB", Služba studentskih kredita i stipendija dostavila obaveštenje u kojem je navela da je zahtev za vraćanje studentskog kredita odbijen osporenim rešenjem tuženog. Ističe da je njen zahtev neosnovano odbijen, jer je ona diplomirala na ____ fakultetu u ___ dana 03.10.2006. godine, u propisanom roku, sa prosečnom ocenom 8,96. Smatra da je osporeno rešenje doneto suprotno čl. 4. zaključenog Ugovora o studentskom kreditu, prema kojem se smatra da je korisnik kredita studije završio u roku, ukoliko ih završi za vreme trajanja apsolventskog roka od 12 meseci na fakultetu na kojem ima diplomski ispit. Kako na fakultetu koji je studirala tužilja ima diplomski ispit, a ona je diplomirala u roku od 12 meseci, njen zahtev za oslobođenje od obaveze vraćanja studentskog kredita je osnovan.

Tuženi organ, izjašnjavajući se na navode tužbe, u svom odgovoru, osporio je ove u celini, te je ostajući kod razloga osporenog rešenja predložio da sud tužbu odbije, kao neosnovanu. Posebno je naveo da tužilja ne ispunjava uslove iz čl. 4. zaključenog Ugovora o studentskom kreditu za oslobođenje od obaveze vraćanja primljenog kredita, jer je diplomirala 03.10.2006. godine na ___ fakultetu u __, na kome nije predviđen diplomski ispit, te je rok u kome je ona imala da diplomira, saglasno čl. 4. zaključenog Ugovora iznosio 6 meseci.

Nakon ocene navoda tužbe, razloga osporenog rešenja, te odgovora na tužbu, kao i celokupnih spisa predmeta ove upravne stvari, a u smislu člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima („Sl.list SRJ“ br.46/96), Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Prema razlozima osporenog rešenja, tuženi je odluku iz dispozitiva rešenja – a kojom je oslobodio od obaveze vraćanja studentskog kredita korisnike studentskih kredita zaključno sa rednim brojem 602, sa liste podnetih zahteva – doneo na osnovu čl. 23. st. 2. Zakona o državnoj upravi i čl. 19. st. 4. Zakona o učeničkom i studentskom standardu, a u skladu sa čl. 4. Ugovora o studentskom kreditu.

Po oceni suda, napred navedenim rešenjem tuženog nisu povređene odredbe zakona na koje se tuženi pozvao za pravni osnov donošenja rešenja, a tužilja ukoliko smatra da su osporenim rešenjem povređene odredbe čl. 4. zaključenog Ugovora na njenu štetu, može, kako je to čl. 9. zaključenog Ugovora i ugovoreno, da se obrati nadležnom Drugom Opštinskom sudu u Beogradu.

Sud je cenio navode tužbe, pa s obzirom na napred izneto i stanje spisa predmeta nalazi da se ne mogu prihvatiti kao osnovani.

Sa napred iznetog, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, sud je tužbu odbio, kao neosnovanu, i na osnovu čl. 41. st. 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 24.04.2008. godine, U.1529/07

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Marijana Tafra-Mirkov, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK