U 4611/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4611/06
17.07.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dušanke Marjanović i Dragana Skoka, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Radojkom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA iz BiH, protiv tuženog Ministarstva odbrane, Sektora za ljudske resurse, Uprave za kadrove broj 2755-20 od 09.05.2006. godine, u pravnoj stvari izdavanja uverenja o radnom stažu, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.07.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

U tužbi koju je podneo ovom sudu tužilac smatra da je povređen zakon na njegovu štetu kada mu je staž priznat do 22.09.1991. godine, umesto do 21. ili 22.03.1992. godine, do kada je vršio profesionalnu vojnu službu, mada nema trenutno dokaze kojima bi potkrepio ove tvrdnje. Navodeći da smatra da se radi o grešci u mesecu i godini, imajući u vidu da je drugim vojnim licima iz bivše JNA dostavljeno uverenje sa tačnim podacima o radnom stažu, predlaže da sud uvaži tužbu.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti kao nedopuštenu.

Odredbom člana 161. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni list SRJ“, broj 33/97), propisano je da organi izdaju uverenje, odnosno druge isprave (sertifikate, potvrde i dr), o činjenicama o kojima vode službenu evidenciju, a odredbom stava 2. istog člana uverenja i druge isprave o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija moraju se izdavati saglasno podacima iz službene evidencije, jer takvo uverenje, odnosno druge isprave imaju značaj javne isprave.

U konkretnom slučaju iz spisa predmeta vidi se da je tužilac podneo tuženom organu preko Ministarstva inostranih poslova BiH dana 02.12.2005. godine molbu za izdavanje rešenja o radnom stažu, koji mu je neophodan radi dokazivanja radnog staža i ostvarivanja pripadajućih prava po tom osnovu u BiH i da je tuženi organ doneo osporeno rešenje o ukupno ostvarenom penzijskom stažu tužioca za vreme profesionalne službe, za period od 16.02.1990. do 22.09.1991. godine, na osnovu podataka koji se vode u službenoj odnosno personalnoj evidenciji. Polazeći od iznetog, Vrhovni sud Srbije nalazi da je tuženi organ osporenim rešenjem samo potvrdio određene činjenice o kojima vodi službenu evidenciju u smislu člana 161. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku, pri čemu nije rešavao o bilo kakvom pravu ili obavezi tužioca. Zbog toga, osporeno rešenje, prema pravnom shvatanju Vrhovnog suda Srbije, nema karakter upravnog akta kakav ima u vidu odredba člana 6. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni list SRJ“, broj 46/96).

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 28. stav 1. tačka 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

Sud je cenio navode tužbe iz kojih proizlazi da tužilac nije zadovoljan sadržajem odnosno podacima o ukupno ostvarenom penzijskom stažu za vreme profesionalne službe, pa nalazi da ovi navodi, kao ni pogrešno data pouka u osporenom rešenju o pravu na upravni spor, nisu od uticaja na drugačiju odluku. Ovo iz razloga što je odredbom člana 161. stav 5. Zakona o opštem upravnom postupku propisano da, ako stranka na osnovu dokaza kojima raspolaže smatra da uverenje, odnosno druga isprava o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija nije izdata u skladu sa podacima iz te evidencije, može zahtevati izmenu ili izdavanje novog uverenja, odnosno druge isprave, a organ je dužan da donese posebno rešenje ako odbije zahtev stranke da joj izmeni ili izda novo uverenje, odnosno drugu ispravu, u kom slučaju takvo rešenje ima karakter odluke donete u upravnoj stvari odnosno karakter upravnog akta, sa pravom sudske zaštite u upravnom sporu.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 17.07.2008. godine, U. 4611/06

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Radojka Marinković, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić