U 6262/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6262/07
19.03.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Obrada Andrića, članova veća, sa savetnikom Nadeždom Nikolić, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA., radi poništaja rešenja Ministarstva odbrane, Sektor za ljudske resurse, Uprave za kadrove Republike Srbije Up-2 broj 113/2006 od 31.05.2007. godine, u predmetu dodele stana, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 19.03.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužilje izjavljena protiv rešenja Odseka za utvrđivanje prava i dodelu stanova – Odeljenja za stambene polove Up-1 broj 29796-2/2001 od 16.04.2007. godine. Navedenim prvostepenim rešenjem odbijen je zahtev tužilje od 03.04.2007. godine, za rešavanje stambenog pitanja dodelom stana u zakup na neodređeno vreme.

Tužilja tužbom osporava zakonitost rešenja tuženog organa i predlaže da se ono poništi. U tužbi ističe da je tražila dodelu stanu za svoju ćerku mal. BB, čiji je otac VV, kao vojnik po ugovoru kod Vojne pošte DD, poginuo 19__. godine na službenom zadatku. U tužbi navodi da u postupku nisu utvrđene sve činjenice koje su od značaja za odlučivanje o njenom zahtevu, kao i da joj nije omogućeno da se izjasni o svim činjenicama i okolnostima koje su u vezi rešavanja njenog zahteva. Ističe da je supruga VV dobila službeni stan, pa smatra da i njegova maloletna ćerka BB ima pravo na rešavanje stambenog pitanja po osnovu sada pokojnog oca, pod istim uslovima pod kojima je dobila stan na korišćenje njegova supruga GG.

U odgovoru na tužbu tuženi organ ostao je pri razlozima iz osporenog rešenja i predložio je da se tužba odbije.

Nakon razmatranja spisa predmeta, ocene navoda tužbe i odgovora na tužbu, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba nesnovana.

Po oceni Vrhovnog suda Srbije pravilno je postupio tuženi organ kada je odbio žalbu tužilje nalazeći da je prvostepeno rešenje zakonito. Prema odredbama člana 1. stav 1. i člana 2. Pravilnika o rešavanju stambenih pitanja u Ministarstvu odbrane („SVL“ br. 38/05) koji je naveo tuženi organ u osporenom rešenju, vojnik po ugovoru nema pravo na rešavanje stambenog pitanja dodelom stana u zakup na određeno ili na neodređeno vreme, već samo na dodelu službenog stana, zbog čega ni maloletna ćerka BB pok. VV ne može ostvariti pravo na dodelu stana u zakup na određeno ili neodređeno vreme, jer to pravo nije mogao ostvariti ni njen otac, kako su to pravilno ocenili organi u postupku.

Sud je cenio navode iznete u tužbi, pa je našao da ovi navodi nisu od uticaja na zakonitost osporenog rešenja, koje navode je tužilja isticala i u žalbi a u vezi istih tuženi organ je dao dovoljne i jasne razloge u osporenom rešenju.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je našao da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, pa je, na osnovu člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 19.03.2008. godine, U. 6262/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Nadežda Nikolić, s.r. Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS