U 667/08

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 667/08
05.03.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Nade Kljajević, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Verom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Agencije za privatizaciju Republike Srbije, bez broja od 03.1.2008. godine, u predmetu prenosa akcija bez naknade, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 05.3.2008. godine, doneo je

 

 

R E Š E NJ E

 

Tužba SE ODBACUJE.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Tužilac je dana 24.1.2008. godine podneo ovom sudu tužbu protiv tužene Agencije za privatizaciju Republike Srbije, a kao osporeni akt označeno je rešenje tog organa, bez naznake broja, osporenog rešenja od 03.1.2008. godine. Navedenim osporenim rešenjem se u stavu 1 dispozitiva potvrđuje da je Preduzeće \"BB", prenelo akcije bez naknade zaposlenima u postupku prodaje u skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji (''Službeni glasnik RS'', br. 38/01... 45/05), dok je u tački 2 i 3 dispozitiva istog rešenja konstatovano da je spisak akcionara preduzeća dat u prilogu rešenja i čini njegov sastavni deo, te da se to rešenje dostavlja Centralnom registru depo i kliring hartija od vrednosti AD, radi vođenja evidencije hartija od vrednosti.

 

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilac ističe da mu osporenim rešenjem nije priznato pravo na pripadajuće akcije kao što je to učinjeno za ostalih 456 akcionara označenih u pomenutom rešenju, a ima radni staž od 26 godina u preduzeću i po tom osnovu mu pripada 342 akcije na dan objavljivanja javnog poziva za upis akcija bez naknade, odnosno 17.3.2006. godine. Predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

 

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije dozvoljena.

 

Osporenim rešenjem Agencije za privatizaciju Republike Srbije potvrđuje se da je preduzeće fabrika \"BB", prenela akcije bez naknade zaposlenima u postupku prodaje, a u skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji, a rešenje je doneto u obavljanju poslova kontrole postupka privatizacije na osnovu člana 10. stav 1. tačka 5. Zakona o Agenciji za privatizaciju (''Službeni glasnik RS'', br. 38/01 i 135/04).

 

Odredbom člana 6. stav 1. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', br. 46/96), propisano je da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, a prema stavu 2. istog člana Zakona, to je akt kojim državni organ ili preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

 

Polazeći od napred navedenog, Vrhovni sud Srbije nalazi da osporeno rešenje nema karakter upravnog akta u smislu člana 6. stav 2. Zakona o upravnim sporovima. Naime, odredbom člana 10. stav 1. tačka 5. Zakona o Agenciji za privatizaciju, propisano je da u obavljanju poslova kontrole postupka privatizacije Agencija proverava prenos akcija bez naknade zaposlenima, a prema članu 11. istog Zakona, o nedostacima utvrđenim u postupku kontrole iz člana 10. ovog Zakona, Agencija obaveštava ministarstvo nadležno za poslove privatizacije. Dakle, svrha kontrole postupka privatizacije, prema navedenim odredbama Zakona o Agenciji za privatizaciju, ostvaruje se u utvrđivanju eventualnih nedostataka u postupku privatizacije i obaveštavanju nadležnog ministarstva koje može preduzimati određene radnje u cilju otklanjanja utvrđenih nedostataka, te stoga rešenje Agencije doneto u obavljanju poslova kontrole nema karakter upravnog akta i protiv njega se ne može pokrenuti upravni spor.

 

Sa napred navedenih razloga, prema oceni suda osporena odluka ne predstavlja upravni akt u smislu napred citirane odredbe člana 6. Zakona o upravnim sporovima, pa je Vrhovni sud Srbije primenom odredbe člana 28. stav 1. tačka 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu rešenja.

 

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 05.3.2008. godine, U. 667/08

 

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vera Marinković, s.r. Nada Kljajević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK