Врховни касациони суд добитник Признања за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији највиших органа јавне власти

Врховни касациони суд добитник је Признања за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији највиших органа јавне власти, које поводом Међународног дана права јавности да зна (28. септембар), додељује Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, се захвалио на признању и истакао да је ово признање за Врховни касациони суд и цело судство.

„Приступ информацијама које су у поседу јевне власти је од круцијалног значаја за функционисање одговорног и отвореног демократског друштва које се заснива на владавини права“, рекао је председник Милојевић и додао да транспарентност рада судова, доприноси повећању поверења јавности у судове.

„Наша обавеза је да правовремено информишемо јавност о нашем раду и учинимо информације доступним свим грађанима под једнаким условима, без других до законских ограничења“, закључио је председник Врховног касационог суда.

Добитнике признања изабрала је Комисија коју чине председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске јавности и представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама.

На скупу су представљени публикација „Слободан приступ информацијама – Ставови и мишљења Повереника“ и Платформа за израду информатора о раду органа јавне власти.

Скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, организовали су Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Mисија ОЕБС-а у Србији, Коалиција за слободу приступа информацијама, новинарскa удружења УНС и НУНС.