Врховни касациони суд добитник Признања за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја у категорији највиших органа јавне власти

Врховни касациони суд добитник је Признања за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја у категорији највиших органа јавне власти, које поводом Међународног дана права јавности да зна, додељује Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

„Врховни касациони суд ће наставити да свој рад чини што доступнијим свим грађанима и на тај начин доприноси и повећању угледа правосуђа у друштву. Правда не само да мора бити остварена, него се мора и видети како се остварује, то сви судови треба да схвате као још један корак ка унапређењу правног система“, рекао је в.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић и изразио наду да ће у наредним годинама, у категорији правосудних органа, све више судова добијати оваква признања.

Врховни касациони суд 2018. године добио је Признање за допринос афирмисању права јавности да зна, а 2016. године Признање за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији највиших органа јавне власти.

На скупу је представљена публикација „Ставови и мишљења Повереника“.

Скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, одржан је 28. септембра 2020. године у Београду, у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Mисијe ОЕБС-а у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије.