Завршна конференција пројекта „ЕУ за Србију - Подршка Врховном касационом суду“

Завршна конференција пројекта „ЕУ за Србију - Подршка Врховном касационом суду“ одржана је 19. фебруара 2021. године.

На конференцији су представљени резултати пројекта који су остварени кроз сарадњу са правосудним институцијама Србије и уз подршку Европске уније.

 У уводном делу говорили су в.ф. председника Врховног касационог суда и председник Високог савета судства Драгомир Милојевић, државни секретар Министарства правде Бојана Шћепановић, шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Сем Фабрици и руководилац пројекта Димитрије Шујерановић.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић захвалио се представницима Делегације Европске уније и представницима пројекта „ЕУ за Србију - Подршка Врховном касационом суду“ на помоћи и подршци коју су пружили судовима у Србији.

Председник Милојевић је указао на значај подршке пројекта кроз све три компоненте које се односе на решавање старих предмета, јачање примене медијације и уједначавања судске праксе, а које су, како је рекао, „допринеле унапређењу правосудног система и владавине права и већој правној сигурности грађана у Србији“.

Говорећи  о решавању старих предмета, председник Милојевић је подсетио да су судије од 2012. године па до данас решиле око 4.040.000 старих предмета.

Пројекат „ЕУ за Србију - Подршка Врховном касационом суду“ финансира Европска унија, са укупним буџетом од 2.3 милиона евра, а спроводи конзорцијум који предводи British Council у сарадњи са Alternative Consulting и 4Digits Consulting.

Реализација пројекта започета је 3. септембра 2018. године а завршава се 28. фебруара 2021. године.