Кд 100/2019 2.4.1.2; надлежност и састав суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 100/2019
29.05.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Снежаном Меденицом, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА и др, због кривичног дела злоупотреба у вези са јавном набавком из члана 234а став 1. Кривичног законика („Службени гласник РС“ бр. 121/12) и др, одлучујући о предлогу судије појединца Вишег суда у Београду, Посебног одељења за сузбијање корупције К-ПО4 број 29/19 од 15.05.2019. године за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 29. маја 2019. године, донео је

 

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ, као неоснован, предлог судије појединца Вишег суда у Београду, Посебног одељења за сузбијање корупције К-ПО4 број 29/19 од 15.05.2019. године да се за вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела злоупотреба у вези са јавном набавком из члана 234а став 1. Кривичног законика („Службени гласник РС“ бр. 121/12) и окривљеног ББ, због кривичног дела злоупотреба у вези са јавном набавком у помагању из члана 234а став 1. у вези члана 35. Кривичног законика („Службени гласник РС“ бр. 121/12), по оптужном предлогу Вишег јавног тужиоца у Београду, Посебног одељења за сузбијање корупције КТОКО број 65/10 од 07.05.2019. године, одреди Виши суд у Краљеву, Посебно одељење за сузбијање корупције.

О б р а з л о ж е њ е

Виши јавни тужилац у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције, поднео је Вишем суду у Београду, Посебном одељењу за сузбијање корупције оптужни предлог КТОКО број 65/10 од 07.05.2019. године, против окривљеног АА, због кривичног дела злоупотреба у вези са јавном набавком из члана 234а став 1. КЗ („Службени гласник РС“ бр. 121/12) и окривљеног ББ, због кривичног дела злоупотреба у вези са јавном набавком у помагању из члана 234а став 1. у вези члана 35. КЗ („Службени гласник РС“ бр. 121/12).

Судија појединац Вишег суда у Београду, Посебног одељења за сузбијање корупције, поднео је Врховном касационом суду предлог К-ПО4 број 29/19 од 15.05.2019. године, да се за вођење овог кривичног поступка, као месно надлежан, сходно одредби члана 33. ЗКП, одреди Виши суд у Краљеву, Посебно одељење за сузбијање корупције, уз образложење да окривљени АА и ББ имају пребивалишта у ..., као и да сведоци, ''који ће евентуално бити саслушани'' имају пребивалиште у ... и ... .

Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, са предлогом судије појединца Вишег суда у Београду, Посебног одељења за сузбијање корупције, па је нашао да је исти неоснован.

Према одредби члана 23. став 1. ЗКП, месно је надлежан, по правилу, суд на чијем подручју је кривично дело извршено или покушано, а одредбом члана 33. ЗКП прописано је да се за вођење кривичног поступка може одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

У конкретном случају, кривично дело које је оптужним предлогом надлежног јавног тужиоца стављено на терет окривљенима АА и ББ, извршено је у Београду, па је Виши суд у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције, превасходно месно надлежан за вођење овог кривичног поступка.

По оцени Врховног касационог суда, не може се само због чињенице да АА и ББ имају пребивалиште у ..., сматрати очигледним да ће се поступак у предметној кривичној ствари лакше спровести пред Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег суда у Београду. Ово тим пре када се има у виду да је за сада неизвесно да ли ће у току кривичног поступка бити потребно извођење других доказа везаних за подручје места извршења кривичног дела, дакле за подручје за које је месно надлежан Виши суд у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције.

Како из навода предлога и списа предмета не прозилазе разлози процесне целисходности, нити други важни разлози у смислу одредбе члана 33. ЗКП за преношење месне надлежности у конкретном случају, то је Врховни касациони суд одбио као неоснован предлог за преношење месне надлежности, налазећи да кривични поступак против окривљених треба да оконча Виши суд у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције, као суд места извршења кривичног дела.

Из изнетих разлога, а на основу одредбе члана 33. ЗКП, донета је одлука као у изреци решења.

Записничар-саветник                                                                                                                         Председник већа-судија

Снежана Меденица,с.р                                                                                                                      Невенка Важић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић