Кд 165/2019 надлежност и састав суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 165/2019
25.09.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Веска Крстајића, председника већа, Милунке Цветковић и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Снежаном Меденицом као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено организовање игара на срећу из члана 352. став 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Нишу 6К бр. 226/19 од 10.09.2019. године за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 25. септембра 2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ као неоснован предлог судије појединца Основног суда у Нишу 6К бр. 226/19 од 10.09.2019. године да се за вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено организовање игара на срећу из члана 352. став 1. Кривичног законика, по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Нишу 4Кт бр.2749/15 од 04.03.2019. године, одреди Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Нишу поднео је Основном суду у Нишу оптужни предлог 4Кт бр. 2749/15 од 04.03.2019. године против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено организовање игара на срећу из члана 352. став 1. Кривичног законика.

Судија појединац Основног суда у Нишу поднео је Врховном касационом суду предлог 6К бр.226/19 од 10.09.2019. године да се за вођење овог кривичног поступка одреди Основни суд у Врању, јер окривљени има пребивалиште на територији тог суда, те обзиром да из извештаја лекара специјалисте ортопедске хирургије и трауматологије Здравственог центра у Врању од 05.09.2019. године произилази да окривљени дуже време неће бити способан да приступи пред Основни суд у Нишу и да би његово принудно довођење погоршало његово физичко и ментално здравље, а из којих разлога би, према наводима предлога, било које поступање – судско-медицинско вештачење способности окривљеног да приступи пред суд и учествује у поступку, долазак пред суд или принудно довођење, било лакше спровести пред Основним судом у Врању.

Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, са предлогом судије појединца Основног суда у Нишу, па је нашао да је предлог неоснован.

Према одредби члана 23. став 1. ЗКП, месно је надлежан, по правилу, суд на чијем подручју је кривично дело извршено или покушано, а одредбом члана 33. ЗКП прописано је да се за вођење кривичног поступка може одредити други стварно надлежан суд ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

У конкретном случају, кривично дело које је окривљеном АА стављено на терет оптужним предлогом надлежног јавног тужиоца, извршено је на подручју месне надлежности Основног суда у Нишу, који је превасходно месно надлежан за вођење овог кривичног поступка.

По оцени Врховног касационог суда, околности наведене у предлогу за преношење месне надлежности судије појединца Основног суда у Нишу не указују да ће се у предметној кривичној ствари поступак очигледно лакше спровести пред Основним судом у Врању.

Наиме, чињеница да окривљени АА према извештају лекара специјалисте Здравственог центра у Врању од 05.09.2019. године дуже време неће бити способан да приступи пред Основни суд у Нишу и да би његово принудно привођење погоршало његово физичко и ментално здравље, може представљати исту препреку и за његов долазак у Основни суд у Врању, а према стању у списима предмета, у оптужном предлогу предложено је и саслушање сведока ББ из Ниша, па би наведени сведок, уколико би се у даљем току поступка појавила потреба за његовим непосредним саслушањем, морао да путује у Врање, уколико би се месна надлежност пренела на Основни суд у Врању.

Поред тога, имајући у виду да се у конкретном случају ради о скраћеном поступку, Основни суд у Нишу може одржати главни претрес и у одсуству окривљеног, у смислу одредбе члана 507. став 2. ЗКП.

Како, дакле, из навода предлога и списа предмета не произилазе разлози процесне целисходности, нити други важни разлози који би у смислу одредбе члана 33. ЗКП оправдали преношење месне надлежности са Основног суда у Нишу на Основни суд у Врању, то је Врховни касациони суд предлог судије појединца Основног суда у Нишу за преношење месне надлежности, одбио као неоснован.

Са свега изложеног, донета је одлука као у изреци решења.

Записничар-саветник                                                                                                 Председник већа-судија

Снежана Меденица,с.р.                                                                                             Веско Крстајић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић