Кд 243/2019 на надлежност

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 243/2019
24.12.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Андреом Јаковљевић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Пријепољу К 167/19 од 03.12.2019. године, за преношење месне надлежности на други стварно надлежан суд, у седници већа одржаној дана 24.12.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљеног АА, по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Пријепољу Кт 421/19 од 25.11.2019. године, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, ОДРЕЂУЈЕ СЕ Други основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Пријепољу поднео је Основном суду у Пријепољу оптужни предлог Кт 421/19 од 25.11.2019. године, против окривљеног АА, због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дело неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика.

Судија појединац Основног суда у Пријепољу доставио је Врховном касационом суду образложени предлог К 167/19 од 03.12.2019. године, да се за вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, као стварно и месно надлежан, одреди Други основни суд у Београду, сходно члану 33. ЗКП.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета са предлогом судије појединца Основног суда у Пријепољу за преношење месне надлежности, па је нашао да је предлог основан.

Одредбом члана 33. ЗКП, прописано је да на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

Из списа предмета утврђује се да окривљени АА има пребивалиште у Београду, Општина Чукарица и да у поднетом оптужном предлогу није предложено испитивање сведока, нити извођење других доказа, везаних за подручје Основног суда у Пријепољу, већ је предложено да се на главни претрес позове окривљени и да се у доказном поступку прочитају писани докази који се налазе у списима предмета.

Имајући у виду наведено, Врховни касациони суд налази да је предлог судије појединца Основног суда у Пријепољу за преношење месне надлежности основан и да је очигледно да ће се кривични поступак лакше и економичније спровести пред Другим основним судом у Београду који је месно надлежан за територију Општине Чукарица, на којој окривљени има пребивалиште.

Са изнетих разлога, а на основу члана 33. ЗКП и члана 3. став 1. тачка 5) Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци решења.

Записничар-саветник,                                                                                                           Председник већа-судија,

Андреа Јаковљевић,с.р.                                                                                                       Зоран Таталовић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић