Кд 80/2019 2.1.21.1 неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 80/2019
24.04.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Пријепољу К 56/19 од 03.04.2019. године, за преношење месне надлежности на други стварно надлежан суд, у седници већа одржаној дана 24.04.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Пријепољу Кт 299/2017 од 01.04.2019. године, ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Новом Саду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Пријепољу поднео је Основном суду у Пријепољу оптужни предлог Кт 299/2017 од 01.04.2019. године, против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика.

Судија појединац Основног суда у Пријепољу поднео је Врховном касационом суду образложени предлог К 56/19 од 03.04.2019. године, да се за вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. КЗ, као месно надлежан одреди други основни суд конкретном према месту пребивалишта окривљеног, све у смислу члана 33. ЗКП.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, са предлогом судије појединца Основног суда у Пријепољу, те је нашао да је предлог основан.

Околности које наводи судија појединац Основног суда у Пријепољу, у предлогу за преношење месне надлежности на други стварно надлежан суд и које произлазе из списа предмета: да окривљени АА има пребивалиште у месту ..., ул. ... за које је месно надлежан Основни суд у Новом Саду; да се писани докази чије је извођење предложено од стране јавног тужиоца већ налазе у списима предмета, те да није предложено испитивање других сведока нити извођење других доказа везаних за подручје Основног суда у Пријепољу, такође и по оцени овог суда представљају околности, у смислу члана 33. ЗКП, које указују да ће се овај кривични поступак лакше спровести пред другим стварно надлежним судом - Основним судом у Новом Саду.

Из изнетих разлога, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, члана 3. тачка 40. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава и члана 33. Законика о кривичном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник,                                                                                                                                    Председник већа-судија,

Олгица Козлов,с.р.                                                                                                                                           Бата Цветковић,с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић