Конференција „Ефикасност правосуђа – стари изазови, нова решења“

Конференција „Ефикасност правосуђа – стари изазови, нова решења“ одржана је 1. децембра 2017. године у Београду, као завршни догађај пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа“ који финансира Европска унија.

У уводном делу конференције говорили су председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, министарка правде Нела Кубуровић, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици и вођа пројекта Брајан Ле Дук.

Председник Врховног касационог суда захвалио се представницима пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа“ и представницима Делегације Европске уније на подршци коју су пружили судовима у Србији и Високом савету судства.

Председник Милојевић је указао на значај подршке пројекта кроз активности које се односе на смањење старих извршних предмета, уједначавање судске праксе, технолошко унапређење базе судске праксе, вредновање предмета по тежини и подстицање примене медијације, а које су допринеле побољшању ефикасности рада судова и већој правној сигурности грађана.

Након уводног дела и представљања активности и резултата пројекта, одржане су панел дискусије о најбољим праксама у решавању старих предмета и о будућим корацима за унапређење алтернативног решавања спорова у Србији.

Пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“ који финансира Европска унија, са укупним буџетом од 4 милиона евра, почео је 27. јануара 2016. године и завршава се 20. децембра 2017. године.