Конференција „Форензичка анализа ДНК - примена ДНК доказа - изазови у пракси”

Конференција „Форензичка анализа ДНК - примена ДНК доказа - изазови у пракси” одржана је 26. октобра 2018. године у Палати Србија у Београду, у организацији Врховног касационог суда уз подршку Министарства правде при амбасади САД у Београду (ОПДАТ).

У уводном делу Конференције обратили су се Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда; Њ.Е. Кајл Скат, амбасадор САД у Београду и Јасмина Киурски, заменик Републичког јавног тужиоца.

О употреби ДНК анализе у правосуђу, говорили су професор др Драган Приморац, предавач са више Универзитета у Хрватској и САД; Тимоти Палмбах, професор Универзитета у САД и амерички судија и бивши тужилац Џон Леонардо.

О пракси Европског суда говорио је професор Правног факултета у Загребу др Давор Деренчиновић, о искуствима употребе ДНК метода односно форензике у кривичним поступцима у Хрватској и Србији говорили су професор Дамир Приморац, Универзитет у Хрватској и професор Станко Бејатовић, Правни факултет у Крагујевцу.

Судија Врховног суда Републике Хрватске Бранко Хрватин, представио је књигу „Форензична анализа ДНА–интердисциплинарни приступ”.

Конференцији су присуствовали професори форензичких наука, кривичног и кривично-процесног права, судије, јавни тужиоци, представници Министарства унутрашњих послова и представници међународних организација.