Кр 151/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
К р 151/06
06.04.2006. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Новице Пековића, председника већа, Слободана Газиводе и Соње Манојловић, чланова већа, са саветником Снежаном Меденицом, записничарем, у кривичном предмету окривљеног AA, због кривичног дела несавесног рада у служби из члана 245. став 3. у вези става 2. и 1. КЗ РС, одлучујући о сукобу надлежности између Окружног суда у Београду и Трећег општинског суда у Београду, у седници већа одржаној дана 06.04.2006. године, донео је

 

Р Е Ш Е Њ Е

 

Трећи општински суд у Београду је стварно и месно надлежан да поступа у кривичном предмету окривљеног AA, због кривичног дела несавесног рада у служби из члана 245. став 3. у вези става 2. и 1. Кривичног закона Републике Србије.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Оптужницом Окружног јавног тужиоца у Београду Кт.бр.782/01 од 05.07.2002. године окривљеном АА стављено је на терет извршење кривичног дела несавесног рада у служби из члана 245. став 3. у вези става 2. и 1. КЗ РС.

 

Решењем Кв.бр.309/06 од 17.01.2006. године Окружни суд у Београду огласио се стварно ненадлежним за поступање у кривичном поступку против окривљеног за наведено кривично дело, те одредио да се по правноснажности решења списи доставе Трећем општинском суду у Београду као стварно и месно надлежном.

 

Трећи општински суд у Београду је дописом од 22.02.2006. године, покренуо је поступак за решавање сукоба надлежности, сходно одредби члана 39. став 1. ЗКП.

 

Врховни суд Србије је у седници већа размотрио целокупне списе предмета, па је нашао да је за поступање у кривичном предмету против окривљеног АА због кривичног дела несавесног рада у служби из члана 245. став 3. у вези става 2. и 1. КЗ РС стварно и месно надлежан Трећи општински суд у Београду.

 

Из списа предмета утврђује се да је окривљени АА, пресудом Окружног суда у Београду К.бр.495/02 од 08.04.2004. године, оглашен кривим због извршења кривичног дела несавесног рада у служби из члана 245. став 3. у вези става 2. и 1. КЗ РС, за које дело му је изречена условна осуда, те утврђена казна затвора у трајању од 10 месеци, са роком провере од три године. Ова пресуда укинута је решењем Врховног суда Србије Кж.I број 1701/04 од 21.11.2004. године и предмет је враћен првостепеном суду на поновно одлучивање. Након укидања првостепене пресуде, главни претрес је заказан дан 22.02.2006. године, те отказан наредбом од 12.01.2006. године, а затим се Окружни суд у Београду решењем од 17.01.2006. године огласио стварно ненадлежним за поступање у овом кривичном предмету.

 

Како је окривљеном АА оптужницом стављено на терет извршење кривичног дела несавесног рада у служби из члана 245. став 3. у вези става 2. и 1. КЗ РС, за које дело је прописана казна затвора до три године, односно казна затвора од шест месеци до пет година, то је за поступање у овом кривичном предмету стварно надлежан општински суд, сходно одредби члана 21. став 1. Закона о уређењу судова, а обзиром да је, према наводима оптужнице, окривљени кривично дело извршио у просторијама _____ школе у Београду, која се налази на територији Општине Звездара, дакле на територији за коју је надлежан Трећи општински суд у Београду, то у конкретном случају месна надлежност припада овом суду, сходно одредби члана 27. став 1. ЗКП.

 

Приликом доношења одлуке, Врховни суд је имао у виду да је против окривљеног пред Окружним судом у Београду донета пресуда којом је оглашен кривим за наведено кривично дело, али како је пресуда укинута у жалбеном поступку и главни претрес се мора поново отворити, то Окружни суд у Београду више није у обавези да сходно одредби члана 37. став 2. ЗКП сам спроведе поступак и донесе одлуку у овом кривичном предмету, како се то неосновано истиче у допису Трећег општинског суда у Београду, којим је сукоб надлежности изазван, с обзиром да је једном спровео поступак и донео одлуку. Након укидања те одлуке месна надлежност суда се одређује тако као да се поступак тек покреће.

Са свега изложеног, а на основу одредбе члана 39. став 1. ЗКП, донета је одлука као у изреци.

 

Председник већа-судија,

Новица Пековић, с.р.

 

Записничар,

Снежана Меденица,с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

 

љи