Кр 188/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
К р 188/06
11.04.2006. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Новице Пековића, председника већа, Драгана Аћимовића и Анђелке Станковић, чланова већа, са саветником Свјетланом Николић, као записничарем, у кривичном предмету оптуженог АА, због кривичног дела напада на службено лице у вршењу службене дужности из чл.323. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, решавајући о сукобу надлежности између Четвртог општинског суда у Београду и Окружног суда у Београду, у седници већа одржаној дана 11.04.2006. године, донео је

 

Р Е Ш Е Њ Е

 

За вођење кривичног поступка против оптуженог АА због кривичног дела напад на службено лице у вршењу службене дужности из чл.323. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, НАДЛЕЖАН ЈЕ Окружни суд у Београду.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Окружни суд у Београду решењем К.147/98 од 18.01.2001. године, огласио се стварно и месно ненадлежним за вођење кривичног поступка против оптуженог АА због кривичног дела напад на службено лице у вршењу службене дужности из чл.323. став 2. у вези става 1. Кривичног законика и одредио да се предмет достави Четвртом општинском суду у Београду као стварно и месно надлежном. Решење се образлаже тиме што је предмет против оптуженог АА по оптужници Окружног јавног тужиоца Кт.1027/97 од 05.03.1998. године додељен у рад новом већу, зато што је поступајући председник већа у међувремену напустио суд, па како ће се кривични поступак започети и изнова водити пред новим већем, а за кривично дело у питању је запрећена казна затвора у трајању од 3 - три месеца до 3 - три године, то је стварно и месно надлежан Четврти општински суд у Београду.

 

Председник већа Четвртог општинског суда у Београду решењем К.113/06 од 06.03.2006. године покренуо је поступак за решавање сукоба надлежности са предлогом да се за вођење овог кривичног поступка, одреди Окружни суд у Београду пред којим је главни претрес већ отворен.

 

Републички јавни тужилац је поднеском Ктр.I 783/06 од 27.03.2006. године дао мишљење да је за вођење кривичног поступка у предмету оптуженог АА, због кривичног дела из чл.323. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, стварно надлежан Четврти општински суд у Београду.

 

Врховни суд је решавајући о покренутом поступку сукобе надлежности нашао:

 

Како из списа предмета Окружног суда у Београду К.147/98, у поступку против оптуженог АА који је почетно оптужен због кривичног дела ометања овлашћеног службеног лица у обављању послова безбедности и одржавање јавног реда и мира из чл.23. став 3. у вези става 1. Закона о јавном реду и миру које је преквалификовано од стране Окружног јавног тужиоца на кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности из чл.323. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, произилази да је главни претрес пред тим судом отворен 07.04.2003. године читањем оптужнице Окружног јавног тужиоца у Београду Кт.1027/97 (чл.319. став 1. ЗКП), то је без значаја што је у току кривичног поступка дошло до промене председника већа, јер тиме није искључена примена одредбе чл.37. став 2. ЗКП, због чега је Окружни суд у Београду дужан да спроведе поступак и донесе одлуку.

 

Са наведених разлога, за вођење кривичног поступка против оптуженог АА због кривичног дела напад на службено лице у вршењу службене дужности из чл.323. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, надлежан је Окружни суд у Београду.

 

Стога је одлучено као у изреци решења у смислу одредбе чл.39. став 1. ЗКП.

 

Председник већа-судија

Новица Пековић, с.р.

З а п и с н и ч а р

Свјетлана Николић, с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

 

вг