Рж р 1/2014 стварна надлежност

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рж р 1/2014
26.06.2014. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Весне Поповић, председника већа, Лидије Ђукић и Миломира Николића, чланова већа, у правној ствари М.К. из С.М., ..., ради заштите права на суђење у разумном року, одлучујући о жалби предлагача изјављеној против решења Вишег суда у Сремској Митровици Р4П-1/14 од 03.06.2014. године, у седници одржаној 26.06.2014. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ, као неоснована, жалба М.К. изјављена против решења Вишег суда у Сремској Митровици Р4П-1/14 од 03.06.2014. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Р4П-1/14 од 03.06.2014. године, ставом првим изреке, Виши суд у Сремској Митровици се огласио стварно ненадлежним за поступање по захтеву предлагача за заштиту права на суђење у разумном року у радном спору који се води пред Основним судом у Руми под бројем П1-300/10, а по тужби М.К. против Општине Рума, док је ставом другим одлучено да се по правноснажности решења предмет достави Апелационом суду у Новом Саду, као стварно надлежном.

Против наведеног решења, предлагач је благовремено изјавио жалбу због битне повреде одредаба парничног поступка и погрешне примене материјалног права.

Одлучујући о жалби предлагача, на основу члана 8б став 3. Закона о уређењу судова („Сл.гласник РС“ бр.116/08, ... 101/13), Врховни касациони суд је испитао побијано решење, применом члана 386. у вези члана 402. ЗПП („Службени гласник РС“ број 72/11, ...55/14), у вези члана 30. став 2. Закона о ванпарничном поступку („Сл.гласник СРС“ бр.25/82... „Сл.гласник РС“ бр.46/95, ... 55/14), који се примењује на основу члана 8в. Закона о уређењу судова, па је нашао да је жалба неоснована.

Наиме, побијаним решењем, Виши суд у Сремској Митровици се, применом члана 8а, у вези члана 15. став 2. и 3. Закона о уређењу судова, огласио стварно ненадлежним за поступање по захтеву предлагача за заштиту права на суђење у разумном року, у предмету који се води пред Основним судом у Руми, и то у радном спору по тужби М.К., овде предлагача, против Општине Рума, налазећи да је за поступање по захтеву стварно надлежан апелациони суд.

Одредбом члана 8а. Закона о уређењу судова („Сл.гласник РС“ бр.116/08, ... 101/13), прописано је да странка у судском поступку, која сматра да јој је повређено право на суђење у разумном року, може непосредно вишем суду поднети захтев за заштиту права на суђење у разумном року. Чланом 15. став 2. овог Закона (између осталог), утврђено је да је апелациони суд непосредно виши суд за виши суд и основни суд, док је ставом 3. истог члана одређено да је виши суд непосредно виши суд за основни суд када је то одређено овим законом, као и за питања унутрашњег уређења судова и примене Закона о судијама. Применом члана 24. став 1. тачка 3. Закона о уређењу судова, апелациони суд одлучује о жалбама на пресуде основних судова у грађанскоправним споровима, ако за одлучивање о жалби није надлежан виши суд, а применом члана 23. став 2. тачка 3. Закона, виши суд одлучује о жалбама на одлуке основних судова и то на решења у грађанскоправним споровима, на пресуде основних судова у споровима мале вредности и у ванпарничним поступцима.

Имајући у виду да је у овој правној ствари предлагач поднео захтев за заштиту права на суђење у разумном року у радном спору, а да је применом члана 24. став 1. тачка 3. Закона о уређењу судова, апелациони суд надлежан да одлучује о жалбама на пресуде основних судова у радном спору, то је у конкретном случају апелациони суд непосредно виши за основни суд, на основу члана 15. став 2. Закона о уређењу судова.

На основу изнетог произлази и да је апелациони суд, као непосредно виши суд, стварно надлежан да одлучује и о захтеву предлагача за заштиту права на суђење у разумном року у радном спору који се води пред основним судом, а на основу члана 8а став 1. у вези члана 15. став 2. и члана 24. став 1. тачка 3. Закона о уређењу судова, а што жалбу предлагача чини неоснованом.

Применом члана 401. тачка 2. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Весна Поповић,с.р.