Р 6391/2019 делегација надлежности; 3.21.

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 6391/2019
16.10.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиоца ДОО ''АА'' ..., против тужене Републике Србије, Министарство правде, Апелационог суда у Београду - Врховни касациони суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво Републике Србије, Одељење у Пожаревцу, ради дискриминације, одлучујући о предлогу Вишег суда у Смедереву за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари, у седници одржаној 16.10.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ предлог Вишег суда у Смедереву за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари.

О б р а з л о ж е њ е

Пред Вишим судом у Смедереву, у предмету П 2299/18 у току је парница по тужби тужиоца против тужених ради заштите од дискриминације.

Актом од 01.10.2019. године Виши суд у Смедереву је списе П 2299/18 доставио Врховном касационом суду, са предлогом за делегацију месне надлежности у овом поступку. Како су, према наводима из тужбе, дискриминаторске радње извршене у поступку пред Вишим судом у Смедереву у предмету П 40/15 на начин што првостепени суд није донео пресуду због пропуштања иако су за то постојали законски услови, већ пресуду на основу расправљања која је потврђена по жалби од стране Апелационог суда у Београду, преко Врховног касационог суда у Београду, па постоје околности које доводе у сумњу непристрасност судија Вишег суда у Смедереву.

Одлучујући о изјављеном захтеву Врховни касациони суд је нашао да предлог није основан.

Одредбом члана 62. став 1. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' бр. 72/11, 55/14), прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други оправдани разлози.

По оцени Врховног касационог суда, у овом предмету нису испуњени услови за одређивање другог стварно надлежног суда, јер у предлогу нису наведени разлози на основу којих би се могло сматрати да ће се поступак лакше спровести пред другим стварно надлежним судом, нити да постоје други важни разлози за усвајање предлога. Сумња у рад судија који поступају у предмету према члану 66. став 2. ЗПП, представља разлог за подношење захтева за изузеће, а не и разлог за делегацију.

На основу члана 62. ЗПП одлучено је као у изреци решења.

Председник већа-судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић