Р 6392/2019 3.20.1 грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 6392/2019
16.10.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., против тужене Републике Србије, Министарство правде, Вишег суда у Неготину, ради дискриминације, одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, у седници одржаној 16.10.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у предмету Вишег суда у Неготину П 57/19 ОДРЕЂУЈЕ СЕ Виши суд у Зајечару.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац АА је 01.10.2019. године Вишем суду у Неготину, поднео тужбу против тужене Републике Србије, Вишег суда у Неготину, ради утврђења понављања радње дискриминације на основу места пребивалишта од стране Вишег суда у Неготину према тужиоцу АА у односу на остале раднике тог суда; са захтевом за уклањање последица дискриминаторског понашања и поступања и накнаде по основу сатисфакције и успостављања равнотеже, настале субјективном повредом овог права.

Виши суд у Неготину је доставио предмет Врховном касационом суду уз пропратни акт Су VIII 173/19 од 01.10.2019. године, са предлогом да одреди други стварно надлежан суд за поступање, јер тужилац као намештеник ради у Вишем суду у Неготину, а тужбом се тражи утврђење дискриминаторског понашања тог суда у односу на тужиоца.

Одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, Врховни касациони суд је за поступање у овом предмету одредио Виши суд у Зајечару.

Према одредби члана 62. став 1. ЗПП („Службени гласник РС“ број 72/11 ... 55/14) надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. Према ставу 7. истог члана, о захтеву надлежног суда првог степена из става првог овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

По оцени Врховног касационог суда, испуњени су услови за тражену делегацију из члана 62. став 1. ЗПП, будући да је поступајући суд као орган Републике Србије, истовремено странка у парници, због чега постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежни суд уместо Вишег суда у Неготину – у овој правној ствари Виши суд у Зајечару.

На основу члана 62. став 7. ЗПП одлучено је као у изреци решења.

Председник већа-судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић