Р 6444/2019 3.21 делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 6444/2019
12.12.2019. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Споменке Зарић и Бисерке Живановић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник Миле Ристић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Министарство правде и државне управе, Први основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво, са седиштем у Београду, ради новчаног обештећења, одлучујући о захтеву Првог основног суда у Београду за делегацију надлежности, у седници одржаној 12.12.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Други основни суд у Београду ОДРЕЂУЈЕ СЕ за поступање у предмету Првог основног суда у Београду Прр 548/19.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је Првом основном суду у Београду поднела тужбу против тужене, у предмету Прр 548/19 ради новчаног обештећења због неефикасног поступања Првог основног суда у Београду, у предмету И 10292/15.

По оцени Врховног касационог суда постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овом предмету, у смислу члана 62. став 1. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“ бр. 72/11, 55/14), с обзиром да из тужбе, која је поднета Првом основном суду у Београду, произлази да је предмет парнице новчано потраживање поводом поступка пред тим судом. Стога је усвојен захтев за делегацију надлежности и за поступање у овом предмету одређен Други основни суд у Београду.

Из наведених разлога, на основу члана 62. став 7., у вези става 1. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић