Р1 266/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Р1 266/07
14.02.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија Снежане Андрејевић, председника већа, Соње Бркић и Слађане Накић-Момировић, чланова већа, у извршном предмету повериоца АА, против извршног дужника ББ, ради исплате, одлучујући о сукобу стварне и месне надлежности између Општинског суда у Смедереву, Трговинског суда у Пожаревцу и Трговинског суда у Београду, у седници већа од 14.2.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно и месно ЈЕ НАДЛЕЖАН Општински суд у Смедереву.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем И. бр. 378/2007 од 4.5.2007. године, Општински суд у Смедереву огласио се стварно ненадлежним за поступање у овом предмету и по правноснажности решења предмет доставио Трговинском суду у Пожаревцу као стварно и месно надлежном.

Решењем И. бр. 275/07 од 30.8.2007. године, Трговински суд у Пожаревцу огласио се месно ненадлежним за одлучивање у овом предмету и по правноснажности решења списе доставио Трговинском суду у Београду као стварно и месно надлежном.

Трговински суд у Београду није прихватио стварну надлежност и предмет је доставио Врховном суду Србије ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 23. ЗПП, Врховни суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Општински суд у Смедереву.

Поверилац је Општинском суду у Смедереву поднео предлог за извршење по основу правноснажног судског поравнања наплатом дуга од извршног дужника пленидбом, проценом и продајом његовог удела у друштву са ограниченом одговорношћу. Општински суд у Смедереву огласио се стварно ненадлежним са позивом на члан 245. Закона о извршном поступку, који предвиђа да је за дозволу извршења и спровођење извршења на акцијама Акционарског друштва и уделима у друштву са ограниченом одговорношћу надлежан трговински суд на чијем се подручју води јавни регистар друштава у коме је уписано друштво на чијим се акцијама, односно уделима извршење предлаже. Трговински суд у Пожаревцу није прихватио месну надлежност за поступање у овом предмету, из разлога што се седиште Агенције за привредне регистре, која је орган надлежан за вођење јавног регистра друштава, налази на подручју за које је надлежан Трговински суд у Београду.

Трговински суд у Београду није прихватио стварну надлежност, будући да су извршни поверилац и дужник физичка лица, па се не може засновати стварна надлежност Трговинског суда у смислу члана 15. Закона о судовима.

С обзиром на наведено, по оцени Врховног суда, иако је средство извршења удео у друштву са ограниченом одговорношћу, за спровођење извршења стварно је надлежан Општински суд у Смедереву, у смислу члана 12. став 1. тачка 4б. Закона о судовима. Наиме, одредба члана 245. Закона о извршном поступку односи се на месну надлежност када је реч о извршењу у трговинским стварима и са трговински повезаним стварима, а на основу одлука Трговинског суда. Будући да су извршни поверилац и дужник физичка лица, није испуњен субјективни критеријум за заснивање надлежности трговинског суда прописан одредбом члана 15. став 1. тачка а. Закона о судовима, па је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Општински суд у Смедереву.

Из наведених разлога, Врховни суд је одлучио као у изреци, на основу члана 23. ЗПП.

Председник већа-судија

Снежана Андрејевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице,

Мирјана Војводић

љм