Р1 479/2018 сукоб надлежности 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 479/2018
24.05.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Зоране Делибашић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Игњат Спасић, адвокат из ..., против тужене „ББ“ АД ..., чији је пуномоћник Тамара Симић, адвокат из ..., ради поништаја уговора и исплате, одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Нишу и Првог основног суда у Београду, у седници од 24.05.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Први основни суд у Београду месно је НАДЛЕЖАН за поступање у овом предмету.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем П 10261/17 од 07.05.2018. године, Основни суд у Нишу огласио се месно ненадлежним за поступање у овој парници и по правноснажности решења предмет је доставио Првом основном суду у Београду као месно надлежном.

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Одлучујући о сукобу месне надлежности у смислу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“ 72/11, 55/14), Врховни касациони суд је утврдио да је за поступање у овом предмету месно надлежан Први основни суд у Београду.

Тужилац је тужбом тражио да се утврди да је апсолутно ништав део уговора о стамбеном кредиту закључен 07.11.2012. године између тужиоца као корисника кредита и тужене као даваоца кредита, и да се тужена обавеже на исплату по основу трошкова обраде кредитног захтева и осигурања кредита. Тужени је у одговору на тужбу истакао приговор месне ненадлежности Основног суда у Нишу, коме је тужба поднета, из разлога што је у побијаном уговору о стамбеном кредиту уговорена надлежност суда у Београду према регистрованом седишту тужене.

С обзиром на наведено, а у складу са одредбама чл. 65. став 1. и 40. став 2. ЗПП, за поступање у овом предмету месно је надлежан Први основни суд у Београду. Није од значаја то што је Основни суд у Нишу решење о ненадлежности донео по протеку рока од осам дана од дана истицања приговора месне ненадлежности, јер се не ради о преклузивном року.

Председник већа - судија

Бисерка Живановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић