Студијска посета македонске делегације - међународна сарадња

Председник Врховног касационог суда, судија Драгомир Милојевић, са замеником председника, судијом Јанком Лазаревићем и главним и одговорним уредником Билтена судске праксе Врховног касационог суда, судијом Снежаном Андрејевић, и другим члановима делегације из Суда, примио је 12. маја 2014. године у просторијама Врховног касационог суда шесточлану делегацију из Македоније, коју је предводио господин Кире Здравев, судија Врховног суда Македоније задужен за судску праксу.

Долазак службене делегације из Македоније у Београд инициран је и омогућен уз помоћ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) - Пројекта за јачање судства у Републици Македонији, чији су представници такође сачињавали македонску делегацију. Циљ посете била је размена стручних искустава ове две земље у транзицији у вези уједначавања судске праксе у матичним земљама. Дводневна студијска посета стручног скупа из Македоније обухватила је, поред састанка са Врховним касационим судом, посету Апелационом суду у Београду, Привредном апелационом суду у Привредном суду у Београду.

Уводним излагањем, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић упознао је учеснике македонске делегације са законским оквиром судског система у Србији. Како је циљ посете и предмет највећег интересовања гостију из Македоније био да им колеге из највишег суда Србије пренесу искуства у креирању судске праксе и њеном уједначавању, као и у вези начина функционисања Одељења судске праксе у Суду, председник Милојевић представио је у краћим цртама и низ значајних тема у вези надлежности Врховног касационог суда и његовог основног задатка као највишег суда, уједначавања судске праксе, као и планове и будуће активности Суда и судова у вези са том темом. Члан српске делегације, судија Андрејевић детаљније је разрадила теме у вези судске праксе и улоге Врховног касационог суда у њеном уједначавању, првенствено међу апелационим судовима. Судије из српске делегације су својим излагањима пренеле учесницима из Македоније своја досадашња искуства, проблеме и планове у вези уједначавања судске праксе, као и обавезе и одговорности највишег суда. Учесници су упознати и са програмом и мерама за решавање старих предмета и тешкоће са којима, обострано су се сложиле делегације, сусрећу све државе у региону са, до скоро истим полазним правним основама и системима, а тичу се старих предмета. Било је речи и о предстојећој надлежности Суда у погледу заштите права на суђење у разумном року, теми која је такође изазвала велико интересовање гостију.

Учесници из Македоније желели су да се ближе упознају и о темама издавања Билтена судске праксе, објављивања судских одлука на веб презентацији Врховног касационог суда, садржини, ажурирању и приступу веб страници Суда, те су у току састанка постављали питања у вези тих тема и изнесили своја искуства и запажања.

На крају састанка, чланови делагација обострано су изразили велико задовољство због успешне размене искустава и остварене сарадње.