Сусрет в.ф. председника суда са делегацијом краљевине Норвешке и представницима ИМГ

В.ф. председника Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, примио је 11.03.2013. године делегацију Краљевине Норвешке и представнике ИМГ канцеларије у Београду, коју су чинили Јанике Баин (Jannicke Bain), из Министарства спољних послова Норвешке, Свен Мариус Урке (Sven Marius Urke), правни саветник у Високом судском и тужилачком вијећу БиХ, Пер Олоф Олофсон (Per Olof Olofsson), менаџер пројекта у ИМГ и Кенан Алишах, помоћник у у Високом судском и тужилачком вијећу БиХ. Састанку је присуствовао и члан Високог савета судства из реда судија, Александар Стоиљковски.

В.ф. председника суда Драгомир Милојевић је истакао да је упознат са резултатима сарадње са Министарством спољних послова Краљевине Норвешке, као и са проблемима око реализације започетих пројеката са Високим саветом судства. Захвалио се на досадашњој сарадњи и помоћи коју Краљевина Норвешка, преко ИМГ канцеларије у Београду, пружа правосуђу Србије и изразио наду да ће се започети пројекти окончати у роковима, како је то и предвиђеним пројектним активностима, али и да ће бити прилике да се дефинишу нови пројекти и сарадња настави.

Јанике Баин из Министарства спољних послова Норвешке је истакла да је у претходном периоду велики изазов била реализација сарадње са Високим саветом судства, која је у највећој мери зависила од претпоставки које се нису испуниле. Посебно је истакла тешкоће око имплементације пројекта на реконструкцији подрумског простора за потребе формирања писарнице Високог савета судства. Закључено је да ће се Високи савет судства додатно ангажовати како би се убрзале активности на овом пројекту.

На састанку учесници су се сагласили да Високи савет судства мора да крене напред, да је неопходно хитно предузети све ради јачања капацитета Високог савета судства, посебно Административне канцеларије, која треба да буде стручна и обучена за велике изазове који јој у наредном периоду предстоје.