Сусрет в.ф. председника суда са представницима Светске банке

В.ф. председника Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, примио је 12.03.2013. године представнике Светске банке, коју су чинили Виши стручњак за јавни сектор и вођа тима господин Едгардо Москвира (Edgardo Moskqueira) из Вашингтона и Срђан Свирчев, консултант.

В.ф. председника суда Драгомир Милојевић захвалио се на досадашњој сарадњи и помоћи коју Светска банка пружа правосуђу Србије кроз Мултидонаторски фонд и изразио наду да ће се успешна сарадња наставити и у наредном периоду, јер има пуно простора за то. Посебно их је упознао са својим виђењем тренутног стања у судству и предочио приоритете Високог савета судства у наредном периоду. На састанку је посебно било речи о раду на новој Националној стратегији реформе правосуђа 2013-2018, чије се доношење ускоро очекује и која ће поставити оквире за унапређење независности правосуђа, квалитета правде, успостављање стручног, одговорног и ефикасног правосуђа, које је у свом раду отворено и у чији рад грађани имају поверења.

Представници Светске банке исказали су спремност да подрже израду анализе тренутне организационе структуре Административне канцеларије Високог савета судства, колико је она функционална и ефикасна у свом раду. Договорено је да се, након урађене анализе, Високом савету судства дају препоруке како Административна канцеларија треба да изгледа у постојећим законским оквирима, имајући у виду одговоран посао и изазове који јој у наредном периоду предстоје.

Господин Едгардо Москвира истакао је да је Светска банка спремна да подржи Високи савет судства у успостављању пуне буџетске независности правосуђа, у обуци кадрова, у изради подзаконских аката, као и саветима експерата и упоредним анализама.