Узп 238/10 - ванредна правна средства, дисциплински поступак

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 238/10
19.10.2010. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић и Снежане Андрејевић, чланова већа, са саветником Горданом Богдановић, као записничарем, решавајући о захтеву М.М. из Н.П., улица …, кога заступа пуномоћник Ђ.Т., адвокат из Б., улица …, за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда 11 У ... од 22.07.2010. године, у предмету изрицања дисциплинске казне, у нејавној седници већа одржаној дана 19.10.2010. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

            Захтев СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

 

 

            Подносилац захтева предлаже преиспитивање судске одлуке - пресуде Управног суда 11 У ... од 22.07.2010. године, којом је одбијена тужба М.М. из Н.П. изјављена против пресуде Вишег војног дисциплинског суда у Министарству одбране Републике Србије II Дис.бр…. од 27.06.2008. године, којом је уважена жалба Војног дисциплинског тужиоца у Београду, па је пресуда Војног дисциплинског суда Београд I Дис.бр. … од 18.10.2007. године потврђена у делу одлуке о кривици подносиоца овог захтева,  а у делу одлуке о дисциплинској казни преиначена тако што је за учињени дисциплински преступ из члана 160. тачка 5. Закона о Војсци Југославије, у стицају са дисциплинским преступом из члана 160. тачка 8. истог Закона М.М. осуђен на дисциплинску казну ''губитак службе професионалног војника''. Захтев је поднет на основу члана 49. став 1. тачка 3. Закона о управним споровима, јер подносилац сматра да је у питању одлука у управном поступку где је била искључена жалба, а због повреде Закона о Војсци Југославије и са предлогом да се захтев уважи и преиначи или укине побијана пресуда.

У поступку претходног испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев недозвољен.

Одредбом члана 49. став 1. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09) је прописано да против правноснажне одлуке Управног суда странка и надлежни јавни тужилац могу да поднесу Врховном касационом суду захтев за преиспитивање судске одлуке. Ставом 2. је прописано да захтев може да се поднесе када је то законом предвиђено, у случајевима када је суд одлучивао у пуној јурисдикцији и у стварима у којима је у управном поступку била искључена жалба, а ставом 3. истог члана је прописано да захтев може да се поднесе због повреде закона, другог прописа или општег акта или повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари.

Из побијане пресуде произлази да је Управни суд решавајући у управном спору по тужби М.М. из Н.П. ценио законитост пресуде Вишег војног дисциплинског суда у Министарству одбране Републике Србије, донете у дисциплинском поступку, због дисциплинских преступа из члана 160. тачка 5. и 8. Закона о Војсци Југославије.

Према члану 177. Закона о Војсци Југославије за решавање о одговорности војних лица због дисциплинских преступа надлежни су војни дисциплински судови и то првостепени војни дисциплински судови и Виши дисциплински суд, који на основу члана 184. став 2. истог Закона поступак спроводе по одредбама закона којим се уређује кривични поступак. Међутим, Законом о Војсци Југославије није искључено вођење управног спора за оцену законитости одлука Вишег војног дисциплинског суда, донетих у правној ствари дисциплинских преступа одређених чланом 159. тачка 3. тог Закона као тежа повреда војне дисциплине, за које се изричу дисциплинске казне прописане чланом 164. истог Закона. Прописане и изречене дисциплинске казне за дисциплинске преступе по својој правној природи представљају ограничења или губитак стечених права признатих Законом о Војсци Југославије, па и права из радног односа. Чланом 198. став 2. Устава Републике Србије је прописано да законитост појединачних аката којима се одлучује о праву, обавези или на закону заснованом интересу подлеже преиспитивању пред судом у управном спору, ако у одређеном случају законом није предвиђена другачија правна заштита. Како у овој правној ствари радно-правног статуса у вршењу службе у војсци судска заштита није обезбеђена у неком другом поступку ван управног спора, Врховни касациони суд налази да природа одлуке Војног дисциплинског суда и самог поступка пред тим судом, без обзира што се води применом одредби Закона о кривичном поступку, представља решавање о праву и обавези физичког лица у специфичној управној ствари, те се законитост пресуда Војно дисциплинских судова испитује у управном спору.

Захтев за преиспитивање судске одлуке – побијане пресуде Управног суда је поднет на основу члана 49. став 1. тачка 3. Закона о управним споровима, јер подносилац захтева сматра да је у питању одлука у управном поступку где је била искључена жалба.

Чланом 183. став 1. Закона о Војсци Југославије је прописано да се против одлуке војног дисциплинског суда може изјавити жалба Вишем војном дисциплинском суду, у року од 8 дана од дана достављања одлуке, а ставом 2. истог члана је прописано да жалбу могу изјавити војни дисциплински тужилац, окривљени и његов бранилац, осим ако се томе окривљени изричито противи. Из наведене законске одредбе произилази да у спроведеном поступку није била искључена жалба, већ је обезбеђено двостепено одлучивање, па није испуњен услов из члана 49. став 1. тачка 3. Закона о управним споровима за подношење захтева за преиспитивање судске одлуке. По налажењу Врховног касационог суда, против пресуде Управног суда којом је одбијена тужба за оцену законитости одлуке Вишег војног дисциплинског суда донете по жалби у правној ствари дисциплинског преступа у вези вршења војне службе није дозвољен захтев за преиспитивање судске одлуке. Одредбом члана 53. став 1. Закона о управним споровима је прописано да недозвољен или неблаговремен захтев или захтев које је поднело неовлашћено лице Врховни касациони суд ће одбацити решењем.

Налазећи да је према наведеним одредбама Закона о управним споровима поднети захтев недозвољен, Врховни касациони суд је применом одредбе члана 53. став 1. овог Закона одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

 

Записничар,                                                                         Председник већа - судија

Гордана Богдановић,           с.р.                                                     Снежана Живковић,с.р.