Узп 330/2019 4.1.2.7.1 захтев за преиспитивање судске одлуке

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 330/2019
17.10.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Катарине Манојловић Андрић, председника већа, Гордане Џакула и Слађане Накић Момировић, чланова већа, са саветником Драгицом Вранић, као записничарем, одлучујући о захтеву Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда – Одељења у Крагујевцу I-5 У 8224/17 од 23.08.2019. године, у предмету јавних набавки, у нејавној седници већа одржаној дана 17.10.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Побијаном пресудом, ставом првим диспозитива, уважена је тужба тужиоца АД ''АА'' ..., поништено решење Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки број ... од 26.04.2017. године и предмет враћен надлежном органу на поновно одлучивање, а ставом другим диспозитива, обавезана Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки да тужиоцу накнади трошкове управног спора у укупном износу од 54.790,00 динара. Решењем Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки број ... од 26.04.2017. године, ставом првим диспозитива, усвојен је као основан захтев за заштиту права подносиоца захтева ''ББ'' АД ... и делимично поништен отворени поступак јавне набавке добара – лепак за траке са платном, ЈН бр. ..., за који је позив за подношење понуда објављен на Порталу јавних набавки од 31.08.2016. године, наручиоца ЈП ''ЕПС'' ...., Огранак ТЕ-КО ... у делу прегледа и стручне оцене понуда који је садржан у извештају о стручној оцени понуда број ... од 29.11.2016. године, као и у делу доношења одлуке о додели уговора број ... од 26.12.2016. године, а ставом другим диспозитива, обавезан наручилац ЈП ''ЕПС'' ..., Огранак ТЕ-КО ... да подносиоцу захтева ''ББ'' АД ... накнади трошкове поступка заштите права у висини од укупно 136.500,00 динара.

У поступку претходног испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев недозвољен.

Одредбом члана 49. став 1. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09), је прописано да против правноснажне одлуке Управног суда странка и надлежни јавни тужилац могу да поднесу Врховном касационом суду захтев за преиспитивање судске одлуке. Ставом 2. истог члана закона је прописано да захтев може да се поднесе када је то законом предвиђено, у случајевима када је суд одлучивао у пуној јурисдикцији и у стварима у којима је у управном поступку била искључена жалба, а ставом 3. је прописано да захтев може да се поднесе због повреде закона, другог прописа или општег акта или повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари.

Из побијане пресуде и навода захтева произлази да је пре доношења побијане пресуде вођен управни поступак у коме је понуђач АД ''ББ'' ... поднео захтев за заштиту права. Одлучујући о поднетом захтеву Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки оспореним решењем од 26.04.2017. године захтев за заштиту права усвојила и делимично поништила отворени поступак јавне набавке.

Одлука наручиоца о додели уговора је првостепена одлука, против које се наручиоцу може поднети захтев за заштиту права. Наручилац о поднетом захтеву за заштиту права одлучује у својству првостепеног органа и све активности наручиоца о поднетом захтеву се могу подвести под рад првостепеног органа по жалби сагласно одредбама од чл. 224. до 229. Закона о општем управном поступку (''Службени лист СРЈ'' бр. 33/97 и 31/01 и ''Службени гласник РС'' број 30/10). Републичка комисија о поднетом захтеву за заштиту права одлучује у својству другостепеног органа у смислу члана 139. Закона о јавним набавкама (''Службени гласник РС'' бр. 124/12, 14/15 и 68/15) и може да у складу са одредбом члана 157. истог закона усвоји захтев за заштиту права и у целини или делимично поништи поступак јавне набавке, уколико је захтев за заштиту права основан, с тим да има и могућност да отклони пропусте у раду првостепеног органа по захтеву за заштиту права, а што се може подвести под рад другостепеног органа по жалби сагласно члану 229. Закона о општем управном поступку.

Како је оспорено решење Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки од 26.04.2017. године, чија је законитост оцењена побијаном пресудом Управног суда, донето од стране другостепеног органа, то нису испуњени процесни услови прописани цитираним ставом 2. члана 49. Закона о управним споровима за подношење овог ванредног правног средства, јер захтев за преиспитивање није предвиђен законом у овој управној ствари, Управни суд није одлучивао у пуној јурисдикцији и у управном поступку није било искључено двостепено одлучивање.

Одредбом члана 53. став 1. Закона о управним споровима је прописано да ће недозвољен или неблаговремен захтев или захтев који је поднело неовлашћено лице Врховни касациони суд одбацити решењем.

Са изнетих разлога на основу наведених прописа поднети захтев је недозвољен, па је Врховни касациони суд, применом одредбе члана 53. став 1. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 17.10.2019. године, Узп 330/2019

Записничар,                                                                                                                        Председник већа – судија,

Драгица Вранић,с.р.                                                                                                        Катарина Манојловић Андрић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић