Ус 1/10 - сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 1/10
19.02.2010. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Власте Јовановић, председника већа, Мирјане Ивић и Виде Петровић-Шкеро, чланова већа, са саветником Горданом Богдановић, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Окружног суда у Чачку и Општинског суда у Чачку, у правној ствари М.В. из Ч, против тужене Општине Чачак, у предмету разрешења дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање деце Дечији вртић Р. у Ч., у нејавној седници већа одржаној дана 19.02.2010. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

            За поступање у овој правној ствари надлежан је Основни суд у Чачку.

О б р а з л о ж е њ е

 

Окружни суд у Чачку је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Општинским судом у Чачку, који се решењем П 1. бр. 343/07 од 09.11.2007. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби тужиље М.В. из Ч., којом је тражила да се поништи решење СО Чачак број ... од 13.12.2000. године, а којим је разрешена дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање деце Дечији вртић Р. у Ч. Налазећи да је наведено решење појединачни управни акт донет у оквиру вршења власти и да се против истог може водити управни спор, Општински суд у Чачку је предмет проследио Окружном суду у Чачку на даљу надлежност. Међутим, по налажењу Окружног суда у Чачку, решење које се тужбом оспорава нема карактер управног акта и против њега се не може водити управни спор, што упућује да тај суд није надлежан за решавање по тужби.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", број 116/08), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Основни суд у Чачку на основу одредбе члана 3. тачка 33. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава ("Службени гласник РС", број 116/08).

Тужиља је поднела тужбу Општинском суду у Чачку против решења СО Чачак број ... од 13.12.2000. године, којим је разрешена дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање деце Дечији вртић Р. у Ч. Решење које се тужбом оспорава донето је са позивом на члан 18. Закона о јавним службама („Службени гласник РС“, бр. 42/91, 71/94 и 79/05), члан 35. Статута Општине Чачак ("Службени лист Општине Чачак", бр. 8/99, 1/2000 и 8/2000) и члан 2. Одлуке о органима Установе за предшколско васпитање и образовање деце Дечији вртић Р. у Ч. ("Службени лист Општине Чачак", бр. 2/92).

Како је одредбом члана 18. Закона о јавним службама прописано да директора установе именује и разрешава оснивач, по налажењу Врховног касационог суда, СО Чачак је донела решење о разрешењу дужности директора Дечијег вртића Р. у Ч. у вршењу својих оснивачких права која има над овом установом, а не у вршењу јавних овлашћења у смислу члана 6. Закона о управним споровима, па оспорено решење нема карактер управног акта.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. и члана 90. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Записничар,                                                             Председник већа - судија,

Гордана Богдановић, с.р.                                       Власта Јовановић, с.р.