Ус 14/2018 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 14/2018
15.11.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући по захтеву за решавање сукоба надлежности који је поднео АА из ..., улица ..., кога заступа пуномоћник Славиша Мрдаковић, адвокат из ..., улица ..., у предмету катастарском, у нејавној седници већа одржаној дана 15.11.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

АА из ... је преко пуномоћника поднео овом суду захтев за решавање сукоба надлежности између Апелационог суда у Крагујевцу и Управног суда. Уз захтев је доставио решење Апелационог суда у Крагујевцу Гж 1612/13 од 29.10.2013. године и пресуду Управног суда, Одељење у Крагујевцу I-2 У 15519/16 од 27.04.2018. године.

Размотривши списе предмета, Врховни касациони суд је у смислу члана 30. Закона о уређењу судова одлучио као у изреци, јер је захтев поднет од стране неовлашћеног лица.

Одредбом члана 30. став 2. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' 116/08... 40/15) прописано је да Врховни касациони суд одлучује о сукобу надлежности између судова, ако за одлучивање није надлежан други суд, као и о преношењу надлежности судова ради лакшег вођења поступка или других важних разлога.

Одредбом члана 17. Закона о парничном поступку је прописано да суд у току целог поступка по службеној дужности пази на своју стварну надлежност.

Одредбом члана 20. став 1. Закона о парничном поступку је прописано да по правноснажности решења којим се огласио ненадлежним (чл. 17. и 19) суд ће да уступи предмет надлежном суду.

Одредбом члана 21. став 1. Закона о парничном поступку је прописано да ако суд коме је предмет уступљен као надлежном сматра да је надлежан суд који му је предмет уступио или неки други суд, доставиће предмет суду који треба да реши овај сукоб надлежности у року од осам дана од дана пријема предмета, осим ако нађе да му је предмет уступљен услед очигледне омашке, а требало је да буде уступљен неком другом суду, у ком случају ће да уступи предмет другом суду и о томе обавести суд који му је предмет уступио.

Како је овом суду захтев за решавање сукоба надлежности поднело физичко лице, а не суд, то по налажењу овог суда у конкретном случају нема сукоба надлежности између судова у смислу чл. 20, 21. и 22. Закона о парничном поступку, а захтев је поднело неовлашћено лице.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 15.11.2018. године, Ус 14/2018

Записничар,                                                                                                                                                               Председник већа-судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                                                                                   Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић