Ус 4/2017 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 4/2017
13.03.2017. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Mирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Вишег суда у Пожаревцу и Управног суда, у правној ствари тужиоца Бориса Србиновића из ..., чији је пуномоћник Марко Тешић, адвокат из ..., против туженог Министарства правде, Управе за извршење кривичних санкција, ради поништаја решења, у предмету извршења казне затвора, у нејавној седници већа одржаној дана 13.03.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Виши суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Виши суд у Пожаревцу је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Управним судом који се решењем 17 У 16553/16 од 28.11.2016. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби Бориса Србиновића из ... поднетoj против решења Министарства правде, Управе за извршење кривичних санкција број 24-03-936/2016-05 од 14.10.2016. године, којим је одбијена молба тужиоца да казну затвора изречену правноснажном пресудом Вишег суда у Београду 15 К 353/13 СПК 68/15 од 20.03.2015. године, у трајању од три године и шест месеци, издржава у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици. Управни суд је огласивши се стварно ненадлежним за решавање ове правне ствари предмет уступио Вишем суду у Пожаревцу као стварно и месно надлежном суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" 116/08... 40/2015), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Виши суд у Београду на основу одредби члана 23. став 4. Закона о уређењу судова.

Одредбама члана 35. ст. 3. и 4. Закона о извршењу кривичних санкција (''Службени гласник РС'' 55/14) је прописано да је за заштиту права притвореника током трајања мере притвора надлежан виши суд према седишту завода у коме се мера извршава. У случају промене места извршења казне затвора или мере притвора, за даље поступање према осуђеном, односно притвореном, надлежан је виши суд према месту седишта завода у који је осуђени, односно притворени, премештен. Судија за извршење из места седишта завода из кога је осуђени, односно притворени премештен одмах доставља списе предмета судији за извршење у месту седишта завода у кога је осуђени, односно притворени, премештен.

Како је предмет тужбеног захтева поништај решења Министарства правде, Управе за извршење кривичних санкција којим је одбијена молба тужиоца да казну затвора изречену правноснажном пресудом Вишег суда у Београду издржава у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, а из списа предмета се види да се тужилац у време доношења оспореног решења налази у притвору у истражном затвору у Београду, то је за одлучивање о овој правној ствари, сагласно цитираним прописима надлежан Виши суд у Београду.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 13.03.2017. године, Ус 4/2017

Записничар,                                                                                                      Председник већа – судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                         Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић