У 2719/03

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 2719/03
08.07.2004. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Љубодрага Пљакића и Слободана Милошевића, чланова већа, са саветником Врховног суда Душицом Маринковић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиље В., коју заступа пуномоћник Д., адвокат, против решења Министарства, у предмету регистрације возила, у нејавној седници веће одржаној дана 8. јула 2004. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

Тужба се ОДБИЈА.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Оспореним решењем одбијена је као неоснована жалба тужиље изјављена преко пуномоћника на решење Секретаријата унутрашњих послова, којим је, у поновљеном поступку, поништена саобраћајна дозвола серијски број .... са роком важења до ... године, одузете су регистарске таблице ... и одбачен је захтев за продужење регистрације возила поднет од стране тужиље, због тога што је продужење регистрације возила извршено на основу фалсификованог овлашћења, које је тужиљи наводно дао власник возила по саобраћајној дозволи, Б.

 

У поднетој тужби тужиља оспорава законитост решења туженог органа указујући да тужени орган није правилно оценио наводе жалбе којима је истицала да је спорни аутомобил стечен у току трајања брака и да је купљен искључиво њеним финансијским средствима, а као одлучну чињеницу истакла је да се спорно возило налази у њеној државини почев од 1999. године, па је погрешан закључак туженог органа да је до продужења регистрације возила дошло на основу фалсификованог овлашћења које је тужиљи дао Б.. Предлаже да Врховни суд тужбу уважи и оспорено решење поништи.

 

Тужени орган је у одговору на тужбу остао при разлозима из оспореног решења и предложио да Врховни суд тужбу одбије као неосновану.

 

По разматрању списа предмета, оцени навода тужбе и одговора на тужбу, Врховни суд је нашао:

 

Тужба је неоснована.

 

Правилно је, поступио тужени орган када је одбио као неосновану жалбу тужиље изјављену против решења првостепеног органа, јер је правилно првостепени орган у поступку понављања раније окончаног поступка регистрације возила утврдио, на основу овлашћења број ... од ... године, овереног у општини ... и саслушања сведока Б., да је захтев за регистрацију возила и захтев за продужење важења регистрације возила поднело неовлашћено лице, те да је продужење регистрације возила извршено на основу фалсификованог овлашћења власника возила. Овако утврђене чињенице и по схватању Врховног суда, представљају разлог за понављање поступка регистрације возила. У поновљеном поступку је утврђено да је регистрација возила извршена на основу фалсификованог овлашћења које је тужиља приложила уз захтев и које јој је наводно дао власник возила по саобраћајној дозволи Б., те је ово овлашћење, као исправа у смислу члана 155. Закона о општем управном поступку, изгубило доказну снагу у поступку регистрације возила, јер су у њему чињенице неистинито потврђене. Због тога возило не може бити регистровано на основу захтева тужиље, у смислу члана 5. тачка 1. Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила ("Сл. лист СФРЈ" бр. 74/89), којим је прописано да захтев за регистрацију возила и захтев за продужење важења регистрације возила подноси власник возила.

 

Код оваквог стања ствари, Врховни суд је нашао да наводи тужбе не могу довести до другачије оцене законитости оспореног решења, јер су ови наводи, који су и у жалби истицани, правилно и потпуно оцењени у оспореном решењу, а наводима тужбе, тужиља није довела у сумњу утврђено чињенично стање, нити је навела околности или доказе који нису цењени у управном поступку, а били би од утицаја на другачије решење управне ствари.

 

Са изнетих разлога, налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде применом одредбе члана 41. став 2. Закона о управним споровима.

 

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 8.јула 2004. године, У. 2719/03

 

Председник већа, судија,

Олга Ђуричић, с.р.

 

Записничар,

Душица Маринковић, с.р.

 

За тачност отправка

сж.