Спп 5/2019 поступак за решавање СПП; 3.19.1.11

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Спп 5/2019
12.11.2019. година
Београд

ОСНОВНИ СУД У ПОЖЕГИ

ВЕЗА: П 568/17

Извод из записника са XI седнице Грађанског одељења Врховног касационог суда одржане 12.11.2019. године.

О Д Л У К А

ОДБАЦУЈЕ СЕ предлог за покретање поступка решавања спорног правног питања у предмету Основног суда у Пожеги П 568/17.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Пожеги доставио је списе предмета тога суда П бр. 586/17, ради решавања спорног правног питања.

У списима предмета налази се предлог пуномоћника тужиоца о заузимању правног става, који је преко првостепеног суда упућен Врховном касационом суду, ради решавања спорних правних питања која гласе:

1) Важење начела поузданости у јавне књиге за подношење тужбе против лица које је означено као ималац права својине; 2) Важење закона о заштити податакао о личности и података о смрти лица пре покретања било каквог законитог поступка и да ли је обавеза тужиоца да пре подношења тужбе утврђује чињеницу смрти туженог; 3) Важења начела парничног поступка савесног коришћења права у поступку те примена и тумачење осталих одредби у односу на начело да ли јачу правну снагу имају одредбе о савесности.

Првостепени суд - Основни суд у Пожеги је такав захтев само проследио Врховном касационом суду.

На седници Грађанског одељења одржаној 12.11.2019. године, Врховни касациони суд је на основу члана 182. став 1 Закона о парничном поступку одбацио захтев Основног суда у Пожеги, јер није поднет у складу са одредбом члана 181. Из одредбе члана 180. Закона о парничом поступку, јасно произлази да захтев за покретање решавања спорног правног питања подноси првостепени суд и да захтев мора бити образложен у складу са одредбом члана 181. Закона о парничном поступку. Првостепени суд не може само прослеђивати захтев странке за решавање спорног правног питања Врховном касационом суду, а да при том не оцени да ли су испуњени услови за покретање поступка за решавање спорног правног питања.

Председник Грађанског одељења

судија др Драгиша Б. Слијепчевић