Спп 15/2020 3.19.1.11

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Спп 15/2020
08.06.2021. година
Београд

ОСНОВНИ СУД У НОВОМ ПАЗАРУ

НОВИ ПАЗАР

ВЕЗА: П 765/18

Извод из записника са III седнице Грађанског одељења Врховног касационог суда одржане 08.06.2021. године.

О Д Л У К А

ОДБАЦУЈЕ СЕ захтев Основног суда у Новом Пазару за решавање спорног правног питања у предмету П 765/18.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Новом Пазару је на основу члана 180. став 1. и 181. став 1. Закона о парничном поступку доставио захтев за решавање спорног правног питања, достављајући предмет П 765/18.

У захтеву је наведено да је пред тим судом у току поступак у већем броју предмета (преко 50), по тужбама физичких лица против туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање ради накнаде штете по основу обуставе 1/3 пензије тужилаца на име неуплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, као што је случај у достављеном предмету (П 765/18).

Из списа који су достављени произлази да је у поступку одређен застој до окончања поступка за решавање спорног правног питања пред Врховним касационим судом, који је покренут у идентичном предмету Основног суда у Новом Пазару П 800/18, а затим је поднет захтев за решавање спорног правног питања и у достављеном предмету које гласи:

Да ли физичко лице коме је повређено право коначним или појединачним актом донетим на основу касираног закона или другог општег акта има право да поднесе тужбу Основном суду ради накнаде штете, пре него што је покушало да отклони штетне последице неуставности или незаконитости у складу са чланом 61. и 62. Закона о Уставном суду.

Одлучујући о захтеву за решавање спорног правног питања у предмету Спп 1/20, Грађанско одељење је на седници одржаној 02.06.2020. године донело одлуку да се предлог Основног суда у Новом Пазару за решавање спорног правног питања у предмету П 800/18 одбаци као непотпун, али је имајући у виду значај постављеног питања одлучено да се припреми реферат и достави за седницу одељења.

Врховни касациони суд је на седници Грађанског одељења одржаној 17.02.2021. године, утврдио правно схватање о начину отклањања штетних последица појединачног акта насталих применом касираног неуставног или незаконитог општег акта које гласи:

Лице коме је повређено право коначним или правноснажним појединачним актом донетим применом закона или другог општег акта за који је одлуком Уставног суда утврђено да није у сагласности са Уставом, општеприхваћеним правилима међународног права, потврђеним међународним уговорима или законом, не може се обратити суду тужбом за накнаду штете пре него што покуша да отклони штетне последице неуставности и/или незаконитости касираног општег акта изменом појединачног акта од стране његовог доносиоца, а уколико то није могуће – подношењем захтева Уставном суду да својом одлуком одреди други начин отклањања штетних последица (утврђивањем права на накнаду штете, повраћајем у пређашње стање или на други начин).

Имајући у виду изнето, Врховни касациони суд је сагласно члану 182. став 2. ЗПП, на седници Грађанског одељења одржаној 08.06.2021. године, одбацио захтев Основног суда у Новом Пазару за решавање спорног правног питања у предмету П 765/18.

Председник Грађанског одељења

судија др Драгиша Б. Слијепчевић