Кд 24/2017 надлежност за одлучивање по предлогу за делегацију месне надлежности из стварних разлога

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 24/2017
02.03.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Веска Крстајића, председника већа, Биљане Синановић и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Снежаном Меденицом као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела угрожавање сигурности из члана 138. став 3. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Кикинди 1К бр.55/17 од 14.02.2017. године за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 02. марта 2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ предлог судије појединца Основног суда у Кикинди 1К бр.55/17 од 14.02.2017. године за преношење месне надлежности у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела угрожавање сигурности из члана 138. став 3. у вези става 1. Кривичног законика, по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Кикинди Кт бр.25/17 од 14.02.2017. године, са Основног суда у Кикинди на други стварно надлежан суд.

О б р а з л о ж е њ е

Оптужним предлогом Основног јавног тужиоца у Кикинди Кт бр.25/17 од 14.02.2017. године, окривљеном АА стављено је на терет извршење кривичног дела угрожавање сигурности из члана 138. став 3. у вези става 1. Кривичног законика.

Судија појединац Основног суда у Кикинди доставио је Вишем суду у Зрењанину предлог 1К бр.55/17 од 14.02.2017. године да се за поступање у конкретном случају делегира други стварно надлежан суд, сходно одредби члана 32. став 1. Законика о кривичном поступку, уз образложење да је Основни суд у Кикинди из стварних разлога спречен да поступа у овом кривичном предмету.

Председник Вишег суда у Зрењанину је дописом Су VII-39 бр.2/2017 од 22.02.2017. године Врховном касационом суду доставио списе предмета са инцијативом судије појединца Основног суда у Кикинди, ради одлучивања о преношењу месне надлежности.

Врховни касациони суд је након разматрања списа предмета, са предлогом судије појединца Основног суда у Кикинди, нашао:

Одредбом члана 32. став 1. Законика о кривичном поступку, прописано је да, када је надлежан суд из стварних или правних разлога спречен да поступа, дужан је да о томе извести непосредно виши суд, који ће решењем одредити други стварно надлежан суд на свом подручју.

Како се у предлогу судије појединца Основног суда у Кикинди, као разлог за преношење месне надлежности, наводи спреченост, односно немогућност тог суда да поступа у конкретном предмету, јер је у том предмету оштећена судија ББ, која околност, према наводима предлога, има специфичну тежину стварних околности из члана 32. став 1. Законика о кривичном поступку, то Врховни касациони суд налази да о поднетом предлогу за преношење месне надлежности, сходно одредби члана 32. став 1. Законика о кривичном поступку одлучује непосредно виши суд, а то је Виши суд у Зрењанину.

Чланом 33. Законика о кривичном поступку, прописано је да на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

Одредбом члана 30. став 2. Закона о уређењу судова (“Службени гласник РС“; бр. 116/2008 ... 108/2016) прописано је да Врховни касациони суд одлучује о сукобу надлежности између судова, ако за одлучивање није надлежан други суд, као и о преношењу надлежности судова ради лакшег вођења поступка или других важних разлога.

Према томе, како Врховни касациони суд одлучује о преношењу месне надлежности само из разлога целисходности и из важних разлога, а не и из разлога прописаних одредбом члана 32. став 1. Законика о кривичном поступку, то је предлог судије појединца Основног суда у Кикинди одбачен као недозвољен.

Са свега изложеног, на основу одредбе члана 33. Законика о кривичном поступку и члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, донета је одлука као у изреци.

Записничар-саветник                                                                               Председник већа-судија

Снежана Меденица, с.р.                                                                          Веско Крстајић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић

ТТ